Lavrovs: nacistu attaisnošana Baltijā nav pieļaujama

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД РФ Сергей Лавров
Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs ANO Cilvēktiesību padomes sesijā vērsa starptautisko institūciju uzmanību uz Latvijā pieņemto likumu par veterānu statusa apstiprināšanu, nacistu glorifikāciju Lietuvā un cīņu ar padomju pieminekļiem Polijā.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nosaucis par vēstures revizionisma piemēru Latvijas likumu par veterāniem.

"Uzskatāms vēsturiskā revizionisma piemērs – nesen Latvijā pieņemtais likums, ar kuru Otrā pasaules kara veterāni pielīdzināti nacistu kolaboracionistiem, kuri ir tieši atbildīgi par miljoniem cilvēku ciešanām un nāvi," – paziņojis Lavrovs, uzstājoties ANO Cilvēktiesību padomes 37. sesijā Ženēvā.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis 4. janvārī izsludināja likumu, saskaņā ar kuru par Otrā pasaules kara dalībniekiem plānots atzīt tikai Latvijas pilsoņus, kuri pilsonību saņēmuši pirms 1940. gada 17. jūnija, un pastāvīgos Latvijas iedzīvotājus, kuri legāli iebraukuši valstī pirms šī datuma, tātad lielākajai daļai padomju veterānu ir atņemta iespēja saņemt minēto statusu. Uz nepilsoņiem likums neattiecas.

Krievijas ĀM aicina starptautiskās institūcijas, tai skaitā EDSO, izvērtēt šo Latvijas valdības soli. Pēc Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas teiktā, tas ir "konsekvents Rīgas solis ar mērķi pārrakstīt vēsturi".

Nacistu attaisnošana Lietuvā un karš ar pieminekļiem Polijā

Tāpat Lavrovs savā uzrunā ANO Cilvēktiesību padomes sesijā uzsvēra, ka, neskatoties uz soļiem, kas tiek sperti, lai apkarotu diskrimināciju un radikālismu daudzos pasaules reģionos, vērojama agresīva nacionālisma izpausmju izaugsme.

Захарова: РФ имеет право на зеркальные меры к американским СМИ - Sputnik Latvija
Maskava aicina ANO un EDSO izvērtēt Latvijas likumu par veterāniem

Radikālas ideoloģijas piekritēju visatļautību veicina vairāku valstu politika, kas neatbilst Konvencijas par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu 4. pantam un veicina viedokļu izteiksmes, sapulču un asociāciju brīvības absolutizāciju, sacīja Lavrovs.

Politiķis piebilda, ka īpašu satraukumu izraisa "vēstures pārrakstīšana un nacistu rokaspuišu attaisnošana Lietuvā, karš ar padomju karavīru-atbrīvotāju pieminekļiem Polijā."

"Ukrainā SS piekritēji pacelti līdz nacionālo varoņu līmenim, ultraradikāļi tērpos ar nacistisku simboliku rīko lāpu gājienus, dedzināšanas, grautiņus, juzdamies saimnieki valstī ar nominālu valdību," — teica Lavrovs.

Starptautiskajām tiesībsargājošām organizācijām ir asi jāreaģē uz pamattiesību un brīvību apspiešanu Ukrainā, sacīja Lavrovs.

Ziņu lente
0