Aizmirstiet par saviem orgāniem: Latvijā vēlas mainīt Donoru likumu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasХирурги проводят операцию на открытом сердце
Хирурги проводят операцию на открытом сердце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā plānots izdot likumu, kas atņemtu tiesības mirušā cilvēka radiniekiem lemt jautājumu par viņa orgānu pārstādīšanu pacientiem.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Latvijā plāno izstrādāt likumu, saskaņā ar kuru, gadījumā, ja cilvēks nav kategoriski aizliedzis pēc nāves izmantot savus orgānus, tad viņš to ir atļāvis, jo bieži mirušā radinieki atsaka pacientiem, kuriem nepieciešama viņa orgānu pārstādīšana, vēsta Grani.lv.

Bez tam likumā tiks nodalīta atļauja izmantot orgānus transplantācijas mērķiem un atļauja mirušā ķermeņa izmantošanai medicīnisko pētījumu nolūkos. Šajā jautājumā notiek diskusija darba grupā, kurā ietilpst Veselības ministrijas, slimnīcu un pacientu organizāciju pārstāvji.

Rio bojāgājušā vācu trenera sirds palikusi Brazīlijā - Sputnik Latvija
Rio bojāgājušā vācu trenera sirds "palikusi" Brazīlijā

Pēc Latvijas Transplantācijas vadītāja vietas izpildītāja Jāņa Jukšinska sacītā, attiecībā uz transplantācijas jautājumu, daudzās valstīs jau sen uzsvars tiek likts uz piekrišanas prezumpciju, un tas nozīmē, ka orgānu ziedošana ir iespējama, ja cilvēks nav aizliedzis izmantot tos pēc savas nāves.

Tāpat pastāv nopietnas problēmas bērnu transplantoloģijas jomā, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, jo mirušo bērnu vecāki, atrodoties stresa stāvoklī, visbiežāk atsakās sniegt atļauju transplantācijai. Kā apgalvo bērnu reanimatologs Reinis Balmaks, bērnu slimnīcā no pieejamajiem orgāniem mazāk nekā trešdaļa ir atļauta pārstādīšanai.

Izglābt dzīvību

Šobrīd oficiālu aizliegumu vai atļauju savu orgānu izmantošanai pēc nāves devuši mazāk nekā viens procents Latvijas iedzīvotāju. Neskatoties uz to, mediķi atgādina, ka viena cilvēka orgāni, kuram tika konstatēta smadzeņu nāve, varētu palīdzēt astoņiem cilvēkiem. Piemēram, iepriekš tika ziņots, ka gadā Latvijā vismaz 30-50 slimniekiem ir nepieciešama aknu pārstādīšana. Visā pasaulē situācija ar aknu donoriem ir ļoti sarežģīta – pastāvīgi trūkst donoru.

Piemēram, Vācijā un ASV tūkstošiem cilvēku stāv rindā pēc donoru orgāniem. Latvijā, protams, nav tāds skaitlis, taču problēma vienalga pastāv. Aknu pārstādīšana ir nepieciešama dažāda vecuma cilvēkiem, taču parasti tiem, kam ir 25-50 gadi. Visbiežāk tā ir nepieciešama cilvēkiem, kuriem ir aknu ciroze, kura attīstījusies, piemēram, hroniska hepatīta dēļ.

Sociālajos tīklos jau sen notiek diskusija par likuma pieņemšanu Latvijā, saskaņā ar kuru, mirušie automātiski kļūstu par orgānu donoriem.

Ziņu lente
0