Politiķi uzskata ABLV pašlikvidāciju par pozitīvu faktoru

© Sputnik / Sergey MelkonovЛоготип банка ABLV
Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Banka pieņēmusi lēmumu pašlikvidēties, likvidatoru izvēlēsies bankas akcionāru sanāksme.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Latvijas ABLV Bank bankas akcionāru ārkārtas sēdē 26. februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju, vēsta Mixnews.lv. ABLV Bank uzskata, ka tādējādi vislabāk spēs nodrošināt savu aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem. 

"Ņemot vērā līdz šim Latvijā notikušos maksātnespēju un likvidācijas procesus, uzskatām, ka tas ir pareizākais lēmums, kādu bija iespējams pieņemt pēc ECB paziņojuma par likvidācijas procesa uzsākšanu. Bankas finanšu stāvoklis ir teicams, tāpēc mums jārūpējas par katru klientu un viņa tiesību aizsargāšanu," — uzsvēra ABLV Bank valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

"Lēmums ir ļoti smags, bet šajos apstākļos visatbilstošākais," — pateica Bernis.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank paziņojusi par likvidāciju politisku iemeslu dēļ

Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu, piecu dienu laikā ABLV Bank ir jāiesniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) pašlikvidācijas projekts, savukārt likvidatoru izvēlēsies bankas akcionāru sanāksme. Iesniegumam jāpievieno pēdējā bankas atskaite, kurā atspoguļots tā finanšu stāvoklis atskaites perioda beigās, un ziņas par potenciālo likvidatoru.

Pēc tam, kad tiks saņemti visi dokumenti, FKTK 30 dienu laikā pārbaudīs, vai kredītiestāde ir spējīga norādītajā termiņā un pilnā mērā izpildīt savas saistības pret kreditoriem, un iesniegs Eiropas Centrālajā bankā licences anulēšanas lēmuma projektu. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas preses sekretāre Ieva Upleja paziņoja, ka komisija pagaidām neesot saņēmusi oficiālo ABLV Banka akcionāru lēmumu.

Izdevīgs lēmums

ABLV Bank pašlikvidācijas projekts iz izdevīgs Latvijas ekonomikai, paziņoja Latvijas Radio intervijā investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Pēc viņa domām tas ir labākais scenārijs ABLV Bank gadījumā. Par ieguvējiem no pašlikvidācijas kļūs gan Latvijas ekonomika, gan paši bankas īpašnieki, jo tai būs iespēja patstāvīgi izvēlēties likvidācijas administratoru. Iepriekšējie likvidācijas procesi padarīja bagātākus tikai maksātnespējas administratorus, pateica Rungainis.

ABLV - Sputnik Latvija
Bloomberg: banku krīze Latvijā jautājumos un atbildēs

Tāpat viņš atzīmēja, ka finanšu situācija bankā ir pietiekoši laba, un tas nozīmē, ka visi ieguldītāji varēs atgūt savu naudu. Mazāk risku, labāk Latvijai Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, komentējot LETA situāciju ar ABLV Bank likvidāciju, paziņoja, ka tā īpaši neietekmēs ekonomikas stāvokli, vēsta rus.tvnet.lv. Šobrīd ekonomika attīstās, un tas palīdzēs atgūt nodokļu ienākumus, kuri vairs netiks saņemti no ABLV Bank. Deputāts pievērsa uzmanību tam, ka ABLV Bank strādāja arī ar tādiem līdzekļiem, kam bija augsts riska līmenis — tā dēvēto "čaulas kompāniju" naudu, par kuras izcelsmi nebija pilnīga skaidrība.

Pēc Vucāna sacītā, jo mazāk valstī banku ar tik riskantu biznesu, jo labāk. Budžeta komisijas vadītājs uzsvēra, ka Latvijai ir jākoncentrējas uz banku sektora un pārējās ekonomikas aktivizēšanas, kuras pamatā atrodas droši finanšu līdzekļi.

Finanšu ministrijas parlamenta sekretārs Edgars Putra arī uzskata, ka šajā situācijā ABLV pašlikvidācija nav sliktākais risinājums, kaut gan bankas slēgšana, kurā strādā 800 darbinieku un kura maksā budžetā 20 miljonus eiro gadā, protams, ir zaudējums ekonomikai.

Ziņu lente
0