Uzbruksim Melnā Kārļa reformai ar mītiņu un tautas dziesmām

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija krievu skolu aizsardzībai pie Saeimas ēkas 2018. gada 8. februārī
Akcija krievu skolu aizsardzībai pie Saeimas ēkas 2018. gada 8. februārī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien, 24. februārī, no plkst. 12:00 līdz 14:00 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa notiks kārtējais aizstāvības mītiņš krievu izglītībai Latvijā.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Šis mītiņš jums ir jāapmeklē, citādi jūsu bērni drīz vien skolā mācīsies svešā valodā. Ar šādu aicinājumu Krievu skolu aizstāvības štābs vēršas pie visiem — nesēdēt sestdien mājās, bet iziet un skaļi pateikt "nē" izglītības reformai, ko uzspiež Melnā Kārļa ministrija.

Akcija krievu skolu aizsardzība Rīgā - Sputnik Latvija
Krievi Latvijā nevēlas būt mēmi

Šis mītiņš ir veltīts pirmās krievu skolas 229. gadadienai, kas vēra durvis Latvijā, kas valstiskumu ieguva daudz vēlāk. Tolaik pat par latviešu pastāvēšanu maz kurš zinājis. Starp citu, pirmā zinātniskā latviešu gramatika parādījās vien 1907. gadā — tās autori bija Jānis Endzelīns un Kārlis Mīlenbahs. Kā saka, salīdziniet datus un atšķirība kļūs acīmredzama… Un tagad "lielās un varenās" latviešu valodas nesējs Melnais Kārlis — Šadurskis grasās ar saknēm izravēt visu krievu izglītību Latvijā.

Vieta mītiņam izraudzīta ar nodomu — pie dzejnieka Raiņa pieminekļa, kurš teica, Latvija visiem, nevis "Latvija latviešiem". Latvijas PSR oficiālā bija krievu valoda. Taču padomju vara "centrā un vietās" visos veidos saglabāja un saudzēja latviešu valodu. Iedzīvotājiem bija izvēle: kādā skolā sūtīt bērnu — krievu vai latviešu. Pateicībā par to šodien Latvijas varasvīri nolēmuši iznīcināt izglītību krievu valodā un atņemt tās pilsoņiem (nodokļu maksātājiem) izvēles tiesības.

Latvijas karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Totalitārisms Latvijā: par ko liecina pazīmes

"Mums ir stingri jāpaziņo: "Krievu skolai būt!" Tā ir mūsu kultūras vērtība, mūsu identitātes pamats un nacionālo tradīciju saglabāšanas garantija. Mītiņa laikā notiks vecāku parakstu vākšana, lai vērstos pie Saeimas, Latvijas prezidenta, kā arī ANO, Eiropas Savienībā un UNESCO par krievu skolu saglabāšanas un attīstības nepieciešamību republikā. Šobrīd ir svarīga katra balss, katrs paraksts! Vairs nedrīkst sēdēt mājās, nedrīkst klusēt!" uzstāj Štāba dalībnieki.

Latvijas aktīvists Vladimirs Lindermans savā Facebook lapā aicina izmantot mītiņā "saukļus". Pēc viņa sacītā, tas padarīs mītiņu par "brašāku un jauneklīgāku".

Un pat pats piedāvā dažus variantus, turklāt daži no tiem ir diezgan asi.

"Latvija ir mūsu kopīgās mājas! Vēlamies mācīties dzimtajā valodā," — šo variantu autors piedāvā ar piezīmi "politiski korekti".

"Mācieties krievu valodu, latvieši! Iesakām no visas sirds!" — tas ir labais "sauklis".

Starp "saukļiem" ir pat teksts latviešu valodā.

 

Ziņu lente
0