Eirokomisārs – aizdomās turamais: Grieķijā izvērsās farmaceitiskais skandāls

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasMedikamenti
Medikamenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Migrācijas, iekšlietu un pilsonības eirokomisārs Dimitris Avramopulos noliedz visas apsūdzības kukuļņemšanā no Šveices farmaceitiskā koncerna Novartis.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Grieķija premjerministrs Aleksis Ciprs aicina sarīkot parlamenta izmeklēšanu sakarā ar korupcijas skandālu Šveices farmaceitiskās kompānijas Novartis Grieķijas filiālē, vēsta EUObserver.

Šveices kompānija Novartis, kura ir viena no lielākajām zāļu ražotājām pasaulē, tiek turēta aizdomās par to, ka tā devusi kukuļus tūkstošiem ārstu un valsts ierēdņus par tās ārstniecisko līdzekļu lobēšanu. Pēc izmeklēšanas domām, zāļu cenu palielināšanās Grieķijā "spēlēja katalizatora lomu pasaules farmaceitiskajā tirgū", jo Grieķija ir valsts-orientieris ārstniecisko medikamentu cenu noteikšanai citās 55 valstīs.

Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Līga Kozlovska: e-veselība neļauj izrakstīt lētās zāles

Naudu par kompānijai izdevīgiem lēmumiem un tās medikamentu nozīmēšanu, kā tiek uzskatīts, saņēmuši tūkstošiem valdības ierēdņu un ārstu, gan privāto, gan sabiedriskajā veselības aprūpes sistēmā strādājošo. Saskaņā ar pagaidu vērtējumu, tas izmaksājis Grieķijai vismaz 3 miljardus eiro.

Valsts Tieslietu ministrijas vadītājs Stavros Kontonis iepriekš atzīmēja, ka Novartis lieta ir "lielākais skandāls kopš mūsdienu Grieķijas valsts izveidošanas brīža", tā ir nopietnāka par Siemens kukuļu lietu, kura izmaksājusi Grieķijas valstij 2 miljardus eiro. (2010. gadā noskaidrojās, ka toreizējais Grieķijas transporta ministrs par kukuli sniedza Siemens koncernam līgumus darbu veikšanai Vasaras Olimpiskajām spēlēm Atēnās).

Pēc anonīmo liecinieku ziņojumiem, lietā ir iesaistīti divi bijušie premjerministri un astoņi bijušie ministri, tostarp, migrācijas, iekšlietu un pilsonības eirokomisārs Dimitris Avramopulos, bijušais Grieķijas veselības ministrs.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti: e-veselības sistēma var radīt haosu

Tostarp, viņu apsūdz negodprātīgā līgumu noslēgšanā bioķīmisko asins analīžu veikšanai un vakcīnas iegādē pret putnu gripu.

Piektdienas preses konferencē Atēnās Avramopulos nosauca visas apsūdzības pret sevi par nepatiesām un solīja iesniegt sūdzību tiesā, lai panāktu personu vārdu atklāšanu, kuras viņu apsūdz.

"Tā ir melīga lieta, kurai pielika klāt roku viltus liecinieki," pateica viņš.    

Ziņu lente
0