Kanādas latvietis pastāstīja par dienestu NATO bataljonā

© Sputnik / Sergey MelkonovSarkanā magone - visu militāro un civilo bruņoto konfliktu upuru simbols
Sarkanā magone - visu militāro un civilo bruņoto konfliktu upuru simbols - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas bataljona loceklis Latvijā bērnībā braucis uz latviešu nometnēm svinēt Līgo, svin svētkus Latvija Kultūras centrā Toronto un lepojas ar savām latviešu saknēm.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Četrsimt piecdesmit Kanādas karavīru vidū, kuri atrodas NATO bataljonā Latvijā, ir 35 gadus vecs Kanādas Karaliskā pulka oficieris Kārlis Kušings, kuram ir latviešu saknes, raksta Latvijas avīze.

Kārļa vecmāmiņa Olga ar ģimeni bēga uz Kanādu pēc Otrā pasaules kara, taču daudzi radinieki palika Latvijā un joprojām dzīvo Saldū, Valmierā, Jūrmalā un Rīgā.

Latvijas armija - Sputnik Latvija
Latvijas armija nevar iesaukt karavīrus iedzīvotāju slikto zobu dēļ

Kārlis stāsta, ka Kanādā ir ļoti spēcīga latviešu kopiena, un viņš lepojas, ka ir tās loceklis. Viņš apmeklē latviešu baznīcu Otavā un kopā ar kopienu svin svētkus Latvijas Kultūras centrā Toronto. Kārlis atceras kā agrāk braukājis uz latviešu vasaras nometnēm, kur Līgo svētki, pēc viņa sacītā, tika svinēti patiesā latviešu tradīciju garā.

Kanādas armijā Kārlis iestājies 2006. gadā, kopš tā laika dienējis dažādos valsts nostūros. Dienests Latvijā ir viņa pirmais ārvalstu militārais komandējums.

Dzimtenē Kārli gaida ne vien vecāki, bet arī sieva Irella, kā arī divi bērni — desmit mēnešus vecā Kesidija un trīs gadus vecais Čārlijs. Kārlis atzīst, ka viņa prombūtnē sievai nav tik viegli tikt galā ar mājas darbiem. Ģimene ilgojas pēc Kārļa, un viņš skumst pēc viņiem. Taču tāda ir karavīra dzīve.

Mācību ietvaros Ziema karavīri apguva izdzīvošanas tehniku bargos laikapstākļos. - Sputnik Latvija
Bargā "Ziema": NATO karavīri Latvijā nirst āliņģī

"Man ir liels prieks būt Latvijā un strādāt kopā ar tās armiju. Es lepojos ar to, ka, pildot savus pienākumus, varu palīdzēt Latvijai. Turklāt man ir iespēja vairāk uzzināt par Latvijas vēsturi un kultūru. Priecājos arī, ka, uzturoties Latvijā, varu biežāk tikties ar saviem radiniekiem un veidot ar viņiem tuvākas attiecības. Nešauboties varu teikt, ka esmu Latvijas patriots. Es lepojos ar savām latviešu saknēm. Kad es augu, visiem vienmēr stāstīju, ka mana ģimene nāk no Latvijas. Tolaik daudzi cilvēki Kanādā neko daudz nezināja par Latviju, bet tagad, kad šeit uzturas Kanādas militārā misija un kanādiešu televīzija ziņās rāda sižetus par Latviju, cilvēkiem ir iespēja par šo valsti uzzināt vairāk," pastāstīja Kārlis.

Uz jautājumu, par ko viņš sevi uzskata vairāk, par latvieti vai kanādieti, Kārlis atbildēja — par latviešu kanādieti.    

Ziņu lente
0