Gruzīnu snaiperis nosaucis Maidana apšaudes organizētāju vārdus

© Sputnik / Andrey Stenin / Pāriet pie mediju bankasNeatkarības laukums Kijevā
Neatkarības laukums Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi Gruzijas pilsoņi ir gatavi liecināt tiesā par snaiperiem Maidanā un paziņo, ka pavēli šaut uz protestētājiem un "Berkuta" darbiniekiem deva esošais Ukrianas Augstākās Radas Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Sergejs Pašinskis.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Gruzīnu snaiperis Aleksandrs Revazišvili, kurš, pēc viņa sacītā, piedalījies Maidana notikumos Kijevā, nosaucis Ukrainas politiķu vārdus, kuri personīgi piedalījušies cilvēku slepkavībā uz laukuma. Viens no tiem ir esošais Augstākās Radas Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Sergejs Pašinskis, raksta RIA Novosti.

"Pašinskis šāva no sava automāta īsos pārrāvumos. Parasjuks jaunākais — no karabīnes "Sajga", viņa tēvs — no SKS," paziņoja Revazišvili advokātam (liecības ir RIA Novosti rīcībā).

Citi Maidana notikumu dalībnieki, ar kuriem sarunājās žurnālisti, arī apstiprina, ka pavēli atklāt uguni pret cilvēkiem Kijevas centrā un pašus ieročus saņēmuši no Pašinska.

Kā gruzīnu snaiperi nonāca Ukrainā

Piedāvājumu atbraukt uz Ukrainu, lai "palīdzētu protestētājiem" gruzīnu snaiperi, pēc viņu sacītā, saņēmuši no Mamukas Mamulašvili — bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili padomnieka. Pēc bijušā gruzīnu karavīra Kobas Nergadzes sacītā, par šādu "komandējumu" viņiem solīja naudu — 10 tūkstošus dolāru grupai, vēl 50 tūkstošus pēc atgriešanās.

Igaunijas un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Maidana pateicība. Kijeva ieslēgusi Tallinu ārzonā

Nesen itāļu "5. kanāls" parādīja dokumentālo filmu, kurā Nergadze, Revazišvili un vēl viens Maidana notikumu dalībnieks — Zalogi Kvarchelija — sniedz interviju. Viens no viņiem apgalvoja, ka situācijas saasināšanās brīdī Maidanā viņu vienībai pavēlēja šaut uz "Berkuta" darbiniekiem un protestētājiem, taču gruzīnu vienība uztvēra pavēli kā provokāciju un neatklāja uguni.

2014. gada februārī Ukrainā notika varas maiņa, kurai bija valsts apvērsuma pazīmes. Par šī notikuma iestūmēju kļuva 2013. gada 21. novembra Ukrainas valdības lēmums apturēt gatavošanos asociācijas līguma noslēgšanai ar ES, lai detalizētāk izpētītu un pilnveidotu pasākumu kopumu. Ukrainas Ministru Kabinets motivēja savu lēmumu ar ekonomisko attiecību attīstīšanas nepieciešamību ar Krieviju un NVS.

Uzreiz pēc ziņas parādīšanās par valdības lēmumu sociālajos tīklos parādījās ziņojumi par nepieciešamību iziet protesta akcijā. Vēlāk Maidans kļuva par specvienību un radikāļu pretošanās epicentru. Sadursmju rezultātā, kuru gaitā opozīcija vairākkārt pielietoja šaujamieročus un "Molotova kokteiļus", kļuva desmitiem cilvēku upuru abās pretošanās pusēs. Atbildību par vairāk nekā 100 cilvēku nāvi jaunās Ukrainas varas iestādes pārlika uz savu politisko oponentu — bijušo prezidentu Janukoviču un IeM specvienību "Berkuts".

Latvijas un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Baltijas ukrainizācijas draudi: migranti un represijas

Janukovičs un "Berkuta" darbinieki noliedz savu saikni ar slepkavībām. Janukovičs paziņoja, ka neesot devis pavēli šaut uz mierīgajiem protestētājiem un pat izdeva rīkojumu izvest visas milicijas vienības no Kijevas. Bijušais prezidents izteica pārliecību, ka aiz demonstrantu apšaudes Maidanā stāvēja esošo valsts varas iestāžu pārstāvji. Viņa nosaukto personu vidū bija Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksandrs Turčinovs, Augstākās Radas pirmais priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Parubijs, parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Pašinskis.    

Ziņu lente
0