Ēnu ekonomikas pētnieks: Latvijā nepastāv bezdarbs

© Foto : pixabayBezdarbnieks
Bezdarbnieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas problēma nav bezdarbs, bet gan lēta, kā arī augsti kvalificēta darba spēka trūkums, un līdz ar katru gadu situācija tikai saasināsies, uzskata eksperts.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Kaut gan vidējais Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis sastāda apmēram 8%, dzīvē valstī bezdarba praktiski nav, pateica Rīgas Augstākās ekonomikas skolas asociētais profesors, ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka Latvijas Radio intervijā.

Viņš atzīmēja, ka lielākai bezdarbnieku īpatsvars ir tie, kas nespēj atrast darbu ilga laika posmā, it sevišķi Latgalē, kur bezdarba līmenis sastāda ap 16%. Tie ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem, iespējams, trūkst iemaņu darba tirgum. Daļa darbinieku atrodas ēnu ekonomikas zonā, tāpat ir cilvēki, kuri vispār nevēlas strādāt.

"Realitātē praktiski visi cilvēki Latvijā, kuri vēlas strādāt, to dara. Tādējādi, bezdarbs patiesībā nepastāv," saka Sauka.

Pēc viņa sacītā, jau vairākus gadus Latvijas aktuālākā problēma nav bezdarbs, bet gan darba spēka trūkums.

Биржа труда - Sputnik Latvija
Jums ir sliktas latviešu valodas zināšanas, brauciet atpakaļ: Latvijā atpakaļbraucējus negaida

"Protams, krīzes laikā bija citas problēmas, bet, kopš ekonomika vairāk vai mazāk atkopjas — un tā atkopjas jau vairākus gadus —, tad par šo jautājumu sāk runāt. Un ticiet man, tas, kā mēs par to runājam šobrīd, ir vēl salīdzinoši maigi. Saruna par šīm problēmām eskalēsies. Par to runās, un runās gan par lētā darbaspēka, gan par augsti kvalificētā darbaspēka, par visa veida darbaspēka ievešanas nepieciešamību," pateica Sauka.

Darbinieku trūkums katru gadu jūtams arvien asāk, un pēc dažiem gadiem gan ārvalstu investori, gan vietējie uzņēmēji runās par ļoti lielu darba spēka deficītu, prognozē Sauka. Pēc pētnieka sacītā, ārvalstu darbinieku piesaistīšanas problēmu uzņēmējiem un valstij ir jārisina kopīgiem spēkiem.    

Ziņu lente
0