Latvijā jau tiek pielietota daļa no Stambulas konvencijas rekomendācijām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stambulas konvencijas pieņemšana Latvijā jau ir izmainījusi pieeju vardarbībai ģimenē "nāciet, kad jūs nogalinās", pastāstīja Labklājības ministrijā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Kopš Eiropas Padomes konvencijas pieņemšanas brīža Latvijā pret vardarbību attiecībā pret sievietēm un vardarbību ģimenē(Stambulas konvencija) 80% tās rekomendāciju jau ir iekļautas likumdošanā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

"Pirms konvencijas gan Latvijā, gan citur mēs reaģējām tikai tad, kad iestājās sekas ("nāciet, kad jūs nogalinās"). Tagad pieeja ir kardināli mainījusies. Mēs reaģējam pirms kaut kas noticis un darām visu, lai cietušo pasargātu no atkārtotas vardarbības," paziņoja Labklājības ministrijas pārstāve Viktorija Boļšakova.

Vardarbība pār sievietēm - Sputnik Latvija
Stambulas konvencija var radīt nesaskaņas Latvijas un ES starpā

Piemēram, tika ieviesta valsts apmaksāta reabilitācija pilngadīgiem ģimenes vardarbības upuriem un policistu apmācīšana, kā efektīvi rīkoties situācijās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē, tāpat tika kriminalizēti tādi likumpārkāpumi kā vajāšana un draudēšana, ieviests termins "psiholoģiska vardarbība".

No konvencijā minētajiem pasākumiem Latvijā joprojām nav īstenots, tostarp, "krīzes tālrunis", kurš strādātu diennakts režīmā, iespēja nokļūt pie tiesu medicīnas eksperta, kolīdz kāds ziņo par vardarbību, nevis pēc dažām dienām, un regulāras informatīvas kampaņas.

Jau daudzus gadus pret dokumenta ratificēšanu iestājas Nacionālā apvienība un partijas vadītā Tieslietu ministrija, taču, kā ziņo De facto, daudzas Tieslietu ministrijas raizes balstās uz nepareiziem uzskatiem.

"Latvijas veselības aizsardzības sistēma jebkādas darbības, kas ir vērstas uz vēl nedzimušā bērna atbalstu tiks interpretētas kā vardarbība pret sievieti," paziņoja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

GREVIO komitejas (Rīcības plānu ekspertu grupa pret vardarbību attiecībā uz sievietēm un vardarbību ģimenē) atskaitēs un konvencijā patiešām minēti nepiedzimuši bērni, taču par vardarbību pret sievieti tiek saukts piespiedu aborts, kas pastrādāts bez viņas piekrišanas.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Saeima neratificēs Stambulas konvenciju

Tāpat Tieslietu ministrija uzstāj, ka ratificēšanas dēļ Latvijā varētu parādīties trešais dzimums.

"Bija Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedums. Tika uzdots uzdevums ieviest iespējas bērnam norādīt ne tikai, ka dzimis zēns vai meitene, bet kaut kāds nenosakāms vidējais dzimums, ja. Konstitucionālās tiesas spriedums bija tiešā veidā saistīts ar Stambulas konvenciju un rekomendācijām attiecībā uz izmaiņām valsts likumdošanā," paziņoja Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība).

Kā Latvijas Televīzijai pastāstījis Vācijas Konstitucionālās tiesas pārstāvis, Vācijas tiesa patiešām pieņēma lēmumu par trešā dzimuma iespēju, taču tas nebija saistīts ar Stambulas konvenciju, un tā netika ne reizi pieminēta tiesas sprieduma laikā.    

Ziņu lente
0