Nāvīgā statistika: Latvijā palielinās smagu noziegumu statistika

CC0 / pxhere / Нож
Нож - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija raizējas par īpaši smagu noziegumu skaita palielināšanos, taču apgalvo, ka pagaidām nav iemesla bažām, jo kopējais krimināli sodāmo likumpārkāpumu skaits samazinās.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Valsts policijas statistiku, pērn valstī samazinājies kopējais noziegumu skaits, taču palielinājies īpaši smagu noziegumu skaits, kā arī recidīvu līmenis, vēsta Grani.lv.

DNS molekula. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ģenētiskais detektīvs: kā atrast noziedznieku, uzzinot viņa izcelsmi pēc DNS

2017. gadā Valsts policija reģistrējusi 44 250 noziegumus, kas ir par 3% mazāk nekā 2016. gadā. Viņu vidū tika pastrādāti 1 752 īpaši smagi noziegumi, kas ir par 12 vairāk, nekā iepriekšējā gadā.

Pēc Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža sacītā, kopējā noziegumu skaita samazināšanās tendence norāda uz to, ka nav jāraizējas par to, ka nākotnē īpaši smagu noziegumu varētu kļūt vairāk.

Zādzības, aizdzīšanas un slepkavības

Ķuzis pastāstīja, ka smago noziegumu skaita palielināšanās ir saistīta ar zādzību skaita palielināšanos lielos apmēros, tostarp, privātmājās.

Iepriekš tika ziņots, ka pērnā gada beigās policijas darbinieki atzīmēja zādzību skaita palielināšanos no privātmājām. Turklāt zagļiem netraucēja, ne suņi, ne signalizācija, ne saimnieku atrašanās mājās.

Daudzās pašvaldībās pat tika iepirktas videonovērošanas sistēmas. Tāpat māju īpašniekiem ieteica pašiem iegādāties un uzstādīt video aprīkojumu uz sava īpašuma. Izņemot zādzības no privātmājām biežāki kļuvuši arī jauno mašīnu aizdzīšanas gadījumi.

Tika ziņots, ka pērn par visbiežāk aizdzītajām automobiļu markām kļuva Volkswagen Golf un Passat, 3. un 5. sērijas BMW, Audi 80 un Audi A4, Toyota RAV. Tāpat visbiežāk aizdzenamo mašīnu topā iekļuva Nissan X-Trail un Subaru Legacy.

Valsts policijas priekšnieks pastāstīja par slepkavību skaita palielināšanos. Turklāt viņš paziņoja, ka par diezgan aktuālām problēmām paliek nelikumīga narkotiku un akcīzes preču tirdzniecība.

Recidīvisti un zagļi

Automobiļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuviešu mašīnu aizdzinēji zog automobiļus Latvijā

Tāpat Ķuzis norādīja, ka pērn palielinājies aizdomās turamo skaits par noziegumu pastrādāšanu, par tādiem tika atzīti 12 584 cilvēki – par 276 vairāk nekā 2016. gadā. Šos rādītājus Ķuzis skaidro ar noziedzīgo grupējumu aktivizēšanos un augstu recidīvu līmeni.

"Latvijā ir nopietna problēma ar resocializāciju un recidīvs ir pietiekami augsts," — paziņoja Valsts policijas priekšnieks.

Vērts atzīmēt, ka zādzību skaits Latvijā pērn samazinājies. Ja 2016. gadā tika reģistrēts 651 zādzības gadījums, tad 2017. gadā – 604 gadījumi. Ķuzis atzina, ka arī šis rādītājs varētu likties liels, taču viņš uzsvēra, ka pirms desmit gadiem Latvijā ikdienu vidēji tika reģistrētas desmit zādzības.

Ziņu lente
0