Latvijas lauksaimnieki sūdzas par olu piegādātājiem no Ukrainas

© pixabayЯйца
Яйца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas olu pašizmaksa ir zemāka, un tās ir lētākas, nekā Eiropas Savienībā, produkta importēšana uz Latviju izkropļo konkurenci, uzskata Alūksnes putnu fermas konsultants.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Lētas ukraiņu olas rada nopietnu konkurenci Latvijas ražotāju produktam, kopš pērnā gada rudens to imports ir manāmi palielinājies. Lauksaimnieki sūdzas par Eiropas Komisiju – ar vienu roku palīdz, ar citu atņem, vēsta rus.tvnet.lv.

Pēc uzņēmuma Alūksnes putnu fermas konsultanta Alekseja Sviridenkova sacītā, ukraiņu olu pašizmaksa ir zemāka, proti, tās ir lētākas, nekā ES. Taču šo olu atbilstību standartiem nav iespējams kontrolēt.

"Dažas ukraiņu fermas ir izgājušas kaut kādu sertifikāciju un neviens nepārpauda ne to ievestos apjomus, ne arī labturības prasību izpildi. Nav arī saprotams, vai tās olas tiešām nāk no akreditētām fermām. Tas kropļo konkurenci, jo mums ES ir ļoti stingras prasības, kuru Ukrainā nav," — paziņoja Sviridenkovs aģentūrai LETA.

Tāpat rodas šaubas par ukraiņu produkta derīguma termiņu. Latvijas iedzīvotājiem svarīgs faktors ir cena, un bieži patērētāji ir gatavi pirkt nezināmas izcelsmes produktus ar īsu derīguma termiņu, jo tas ir lētāks, atzīmēja Sviridenkovs. Konsultants uzskata šādu situāciju par negodīgu.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Latvijas veikali pārtrauks sprostos dētu olu tirdzniecību

"Nedaudz esam neizpratnē, ka Eiropas Komisija ar vienu roku palīdz mums attīstīties, dodot iespēju piedalīties investīciju projektos ar [ES fondu atbalstu], bet ar otru roku ver vaļā robežu, ļaujot mūsu panākumus anulēt," — paziņoja Sviridenkovs.

Pēc viņa domām, Latvijai ir jāpastiprina pārbaude un uzskaite, lai atļautie importa apjomi netiktu pārsniegti. Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka olu cenas Latvijā pērnā gada laikā palielinājušās gandrīz par 25%. Tas ir viens no pārtikas produktiem, kuri visvairāk sadārdzinājušies. Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītājs un AS Balticovo padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze paskaidroja, ka cenu palielināšanos pērn ietekmējušas dažādas problēmas, ar kurām saskārusies putnu audzēšanas nozare. Tostarp, Nīderlandi un citas Eiropas valstis skara skandāls ar saindētajām olām, tas ietekmēja ne vien atsevišķus ražotājus, bet arī nozari kopumā.

Olu cenu var ietekmēt arī vairāku tirdzniecības tīklu iecere atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Tostarp, šādu lēmumu dzīvnieku aizsardzības ietekmē pieņēmuši supermārketu tīkli SKY, Rimi Baltic un daži sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

Ziņu lente
0