Pavisam aptrakuši: iedzīvotājus šokējuši rēķini par elektrību

© Pixabay / Free-PhotosЛампочка
Лампочка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājus šokējis elektroenerģijas cenu veidošanās mehānisms, un Latvenergo rēķini sociālajos tīklos tiek apspriesti visai drosmīgos izteicienos.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Jaunie rēķini par elektrību šokējuši Latvijas iedzīvotājus tik lielā mērā, ka sociālajos tīklos sākusies plaša diskusija. Pie tam tās dalībniekus pārsteigusi nevis pati elektrības cena, bet gan gala summas veidošanās mehānismi.

Nonāk līdz īstam vājprātam. Izrādās, ja iepriekšējā mēnesī neesat tērējuši elektroenerģiju, tik un tā ir jāsamaksā par pakalpojumiem un infrastruktūras lietošanu.

Patlaban Facebook un Twitter izplatās fotogrāfija, kurā skaidri redzams: par elektrību jāmaksā 31,02 eiro, lai arī rēķins liecina, ka elektrības patēriņš ir 0,00 kilovatu.

Toties par pārvades pakalpojumiem jāmaksā 14,05 eiro plus obligātā iepirkuma komponente (OIK) 11,61 eiro apmērā, bet līdz ar PVN (5,38 eiro) gala summa sastāda 31,02 eiro.

 

Daudzus komentārus publicēt nav iespējams, jo lielākā daļa satur necenzētus vārdus un izteikumus, taču itin viegli uzminēt, ka galvenā doma ir līdzīga: cilvēki nosoda šādas cenu veidošanas politiku, konkrēti – obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

"Tas viss ir aizgājis par tālu, man rodas tāda sajūta, ka mūs grib no šīs valsts likumīgi izdzīt. Pilnīgi viss par to liecina, diemžēl," — raksta Andris Sāvičs.

Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Neatkarības gadi iemācījuši Latvijas iedzīvotājiem taupīt elektrību

Savukārt Oļegs Ivanovs noskaņots ironiski: "Kas tad nav kārtībā? Un tad? Tu esi bijis pie viņiem slēgtajos objektos. Es tur strādāju. Tur iekšā ir bezmaksas kafijas aparāti. Visiem, kas iekšā. Par to tak kādam jāmaksā."

"Pa lēto elektrība LV sanāk:) Man UK mēnesi par gāzi un elektrību bija £16.54 kopā, ieskaitot to, ka apkure ir uz gāzes, Totālā zagšana notiekas jums tur," — stāsta Juris Ķirsis.

Daži ieteica vienkārši pareizi izvēlēties nepieciešamo tarifu. Piemēram, Madara Kalniņa skaidro: "Vajag izvēlēties sev atbilstošāko Elektrum paku. Man 130kWh izmaksā 19.95 EUR. Elektrum Stabilais ir domāts uzņēmumiem, ar fiksēto ikmēneša maksu."

Līdzīgu padomu dod arī Elīna Pluta. Savam komentāram: "Man 7 € ar Elektrum par mēnesi. Mājā, kurā nedzīvoju. Nekādu problēmu. Pēc 3 mēnešiem nododu rādītājus, un tad ir pārrēķins. Varbūt rādītājus nodod?" viņa pievienoja rēķinu par nelielu summu.

"Mums izlīdzinātais maksājums! Līdz šim maksājām 107.99, atnāca pārrēķins un tagad maksāsim 51.60€. Katru gadu mums summa tik auga uz augšu, šogad pirmo reizi ir pārmaksa ap 300€, neko elektrības patēriņa ziņā neesam mainījuši!" — par savu pieredzi stāsta Zane Vintere.

Pirms dažām dienām Facebook parādījās cits elektroenerģijas rēķins, kurā redzams, ka klients patērējis elektroenerģiju par 16,68 eiro, bet kopējais rēķins sastāda 61,14 eiro.

"Manai mammai ir aptuveni tāpat… mēs esam šokēti," — komentēja Karīna Bakinovska.

"Starpība rodas tad, ja ir bijis izlīdzinātais maksājums, bet pārskata gadā tomēr ir tērēts vairāk. Tad pārtēriņu izdala uz nākamo gadu. Ja visu laiku maksā par 400kw, bet tērē 500, tad visi tie pārterētie ir jāapmaksā nākamajā gadā. Man pašai tā bija (bet tā kā katru mēnesi sekoju līdzi patēriņam, tad zināju, ka esmu samaksājusi mazāk kā patērējusi un rēķinājos, ka šogad man tas nāks klāt," — stāsta Inga Grieze-Tamuža.

"Mums arī ir izlīdzinātais maksājums, un tik un tā ir jāmaksā vairāk, ne LED lampas, ne ekonomija nelīdz, atkal mīnusā," — atzīmēja Jūlija Trušina.

Ziņu lente
0