Latvija samaksās par 20% vairāk ārvalstu pilotiem, zvejniekiem un ārstiem

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Pilots aviokompānijas airBaltic lidmašīnas Bombardier CS300 kabīnē
Pilots aviokompānijas airBaltic lidmašīnas Bombardier CS300 kabīnē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ekonomikas ministrija sastādījusi sarakstu, kurā iekļauti 303 profesijas. To pārstāvjiem tiks atvieglota iebraukšana no ārvalstīm.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Jau nākamnedēļ Latvijas Ekonomikas ministrija varēs iesniegt tālākai izskatīšanai likumprojektu, kas paredz iespēju ar atvieglotiem noteikumiem uzaicināt no ārzemēm vairāku profesiju pārstāvjus, vēsta Latvijas avīze.

Dokuments paredz, ka imigrantiem būs jāmaksā tikai par 20% vairāk nekā vietējiem darbiniekiem, un vakancei jābūt reģistrētai tikai 10 dienas, nevis mēnesi, kā iepriekš.

Lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauki neizdzīvos bez lauku strādniekiem no Ukrainas un Baltkrievijas

Likumprojektā iekļauts profesiju saraksts, uz kurām tiks attiecināta vienkāršota kārtība. Ārvalstu darbinieku pieņemšanas jaunā kārtība skar zinātni, IT, medicīnu, apstrādes rūpniecību, zvejniecību, finanses un gaisa transportu. Patlaban koalīcijā vēl turpinās debates par noteikumu projektu, taču konceptuālu iebildumu nav nevienai valdošajai partijai, raksta avīze.

Pēdējo gadu desmitu laikā Latvijā vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās, un vairākas nozares cenšas aktīvi piesaistīt ārvalstniekus darbu izpildei, taču pārsvarā tas ir zemu apmaksāts fizisks darbs.

Piemēram, 2016. gada vasarā Latvijas lauksaimnieki norādīja, ka ir spiesti iesaistīt sezonas darbojas Ukrainas pilsoņus, jo vietējie iedzīvotāji atsakās no šāda dqarba.

Введение безвизового режима Украины с ЕС - Sputnik Latvija
"Uz mājām, kurvas!" Kā ukraiņu strādniekus sagaida Eiropā

Tāpat Latvijas uzņēmumi pieņem darbā no citām valstīm šoferus tālbraucējus — no Ukrainas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Moldovas un pat Filipīnām. Smagais darbs, nepieciešamība gulēt un bieži vien arī pusdienot mašīnā, zemā alga un uzbrukumu risks strauji mazina tālbraucēja profesijas popularitāti.

No intelektuālā, labi apmaksātā darba pārstāvjiem Latvijā ierodas tikai IT sfēras darbinieki.

Jau vairākus gadus Latvijas sabiedrībā turpinās diskusijas par nepieciešamību piesaistīt strādniekus no ārzemēm, taču domas dalās: daudzi uzņēmumi ir gatavi pieņemt viesstrādniekus, taču atrodami arī šī viedokļa pretinieki.

Ziņu lente
0