Krievijas pilota pēdējā cīņa Sīrijā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasTrieciennieka Su-25 pilota ekipējums
Trieciennieka Su-25 pilota ekipējums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Gaisa Kosmisko spēku pilotam pēc nāves tiks piešķirts Krievijas Federācijas Varoņa nosaukums.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Krievijas Gaisa Kosmisko spēku majors Romāns Fiļipovs, kura lidmašīnu Su-25 teroristi 3. februārī notrieca deeskalācijas zonas "Idliba" patrulēšanas laikā, gājis bojā varoņa nāvē kaujā ar islāmistiem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrijas Informācijas departaments pastāstīja, ka pēc trāpījuma Su-25 labajā dzinējā pilots līdz pēdējam centies noturēt lidaparātu gaisā.

Krievijas kara aviācija Hmeimimas aviobāzē Sīrijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jauns faktors: kur kaujinieki Sīrijā dabūjuši PZRK

Majors paspēja katapultēties, taču piezemējās džihādistu kontrolētajā teritorijā. Karavīrs sāka cīņu ar ienaidniekiem, kuri pūlējās viņu sagūstīt. Sākotnējie dati liecina, ka viņš pilnībā izmantojis vienu Stečkina pistoles aptveri. Vēl divas aptveres izšautas līdz pusei. Redzot ienaidnieka pārspēku, majors Fiļipovs uzspridzinājies ar granātu.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs teica: "Lidotājs gājis bojā varoņa nāvē, mēs jūtam līdzi lidotāja tuviniekiem un lepojamies ar saviem varoņiem. Protams, traģiskajiem notikumiem sekoja strauja rīcība ar mērķi pārtraukt teroristiskās darbības."

Krievijas Gaisa Kosmisko spēku pilotam pēc nāves tiks piešķirts Krievijas Federācijas Varoņa nosaukums.

Cīņa jau kļuvusi par leģendu

Internetā publicēts majora Romāna Fiļipova pēdējās kaujas video ieraksts, ko uzņēmuši teroristi. Tajā dzirdami šāvieni. Spriežot pēc kadriem, krievu karavīrs atšaudās, pēc tam — uzspridzinās. Teroristi cenšas no jauna piekļūt viņa bojāejas vietai no dažādām pusēm. Kaujinieku vienībā ir aptuveni desmit bruņoti cilvēki.

Vairāki mediji apgalvo, ka pirms nāves majors iesaucies: "Tas jums par puišiem!" Oficiāli šī informācija vēl nav apstiprināta. Cita versija liecina, ka majors līdz pēdējam centies izsaukt uguni uz savām pozīcijām.

Турецкий флаг на фоне города и гор. - Sputnik Latvija
Turcija nosodījusi ASV plānu veidot "robežas drošības spēkus" Sīrijā

Aviācijas pulks, kurā dienēja Romāns Fiļipovs, dislocēts Krimā. Fiļipovs dzimis Piejūras novadā, bija viens no labākajiem pilotiem Krievijas GKS. 2013. gadā viņš ieņēma 2. vietu armijas sacensībās "Aviadarts", vēl kapteiņa pakāpē būdams.

Vēlāk Krievijas Aizsardzības ministrija publicēja video ierakstu, kurā redzama teroristiskā grupējuma kaujinieku likvidācija vietā, kur, domājams, atradās pārnēsājamais zenītraķešu komplekss (PZRK), ar kura palīdzību tika notriekta Su-25. Spriežot pēc pārtvertajām pretinieka pārrunām radio, likvidēti aptuveni 30 kaujinieki.

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka teroristu likvidācijas vietā strādā Sīrijas speciālo uzdevumu vienības. Pēc PZRK elementiem tiks noskaidrots, kur ražota un no kurienes Sīrijā nokļuvusi raķete, kas iznīcināja Krievijas lidmašīnu.

Ziņu lente
0