Politika

Ukraina pieprasa izmainīt veto pielietošanas mehānismu ANO Drošības Padomē

CC BY 2.0 / sanjitbakshi / united nations flagФлаг Организации объединенных наций
Флаг Организации объединенных наций - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva aicina nevilcināties ar reformām un pauž cerību uz rezultātiem jau 2018. gadā.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Ukrainas delegācija ANO pieprasījusi reformēt Drošības Padomi, vispirms izmainot veto pielietošanas tiesību procedūru, vēsta RIA Novosti.

Поднятие национального флага Венгрии в Будапеште - Sputnik Latvija
Ungārija izjaukusi Ukraina – NATO samita sasaukšanu

Ar šādu paziņojumu Kijevas pārstāvji uzstājās starpvaldību pārrunās attiecībā uz ANO reformēšanu. 

Viņi atzīmē, ka Ukraina, kas pēdējos divus gadus bijusi Drošības Padomes locekle, kļuvusi par dažu "institucionālu trūkumu" liecinieci Padomes darbā. Tostarp, daudzi ļaunprātīgi veto pielietošanas gadījumi, kad "tikai viena delegācija spēj padarīt Padomi par absolūti paralizētu situācijās, kad Drošības Padomes rīcība ir ārkārtīgi nepieciešama", — teikts paziņojumā, ko citē informācijas aģentūra "Ukrinform".

Ukrainas delegācija runā arī par citiem izaicinājumiem, kas stāv Drošības Padomes ceļā. Viens no tiem ir paziņojumi un piedāvājumi, kuriem nesekoja rezultāti, kā arī pārrunas pārrunu dēļ.

"Ir tā, ka ar līdzīgu attieksmi mēs nekad nenonāksim pat pie pārrunām attiecībā uz tekstu, jo vienmēr būs kaut kāda detalizācija, vai aspekts, vai procedūras problēma, kas prasīs precizējumu un saskaņošanu," — atzīmē dokumenta autori.

ANO Drošības padome. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija un Ķīna bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūciju par sankcijām pret Sīriju

Kijeva aicina nevilcināties ar reformām un pauž cerību uz rezultātiem jau 2018. gadā. "Neiespējamība panākt kaut kādu progresu šajā ceļā novedīs pie turpmākas Drošības Padomes un arī visas organizācijas autoritātes un aktualitātes pazemināšanās," — paziņoja delegācija. 

Pašlaik veto tiesības, kas sniedz iespēju bloķēt jebkādu rezolūciju, piemīt visiem ANO Drošības Padomes pastāvīgajiem locekļiem – Krievijai, ASV, Ķīnai, Francijai un Lielbritānijai. Kijevā jau ne reizi vien aicināja atņemt šīs tiesības Krievijai – tostarp, ar šādu piedāvājumu uzstājās Ukrainas ĀM vadītājs Pavlo Kļimkins.

Atbildot uz to, Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova ieteica Kļimkinam no sākuma "savest kārtību savās mājās, tur visu sakārtot, un tad jau ķerties pie starptautisko mehānismu darba uzlabošanos".

Ziņu lente
0