Latvijas HES palielinājušās enerģijas ražošanu par vairāk nekā 70%

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turklāt salīdzinot ar aizpagājušo gadu, pērn elektroenerģijas ražošana koģenerācijas stacijās samazinājusies, savukārt vēja stacijās, tieši otrādi, palielinājusies.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. 2017. gadā Latvijas HES saražoja par 72,7% vairāk elektroenerģijas, nekā 2016. gadā, vēsta Baltic Course, atsaucoties uz Centrālo statistikas pārvaldi (CSP).

Pērn Latvijā tika saražots 4,368 miljardi kilovatstundu (kWh) elektroenerģijas, savukārt 2016. gadā – 2,529 miljardi kWh elektroenerģijas. Taču koģenerācijas stacijās 2017. gadā tika saražoti 2,968 miljardi kWh, kas ir par 20,7% mazāk, salīdzinot ar aizpagājušo gadu, savukārt vēja stacijās – 153 miljoni kWh elektroenerģijas, kas ir par 17,7% vairāk. Aizpagājušajā gadā koģenerācijas stacijas saražoja 3,745 miljardus kWh, vēja – 130 miljonus kWh.

Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Neatkarības gadi iemācījuši Latvijas iedzīvotājiem taupīt elektrību

Pērnā gada lietus nodrošināja ūdens līmeņa celšanos, pateicoties kam Latvijai izdevās pilnībā nodrošināt elektroenerģijas pieprasījumu. Jau decembra sākumā Latvijas HES, TEC, koģenerācijas un vēja stacijas saražoja vairāk elektroenerģijas, nekā visā 2016. gadā.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Daugavas HES, tieši kā Rīgas TEC, elektroenerģija valstī tiek ražota visintensīvāk.

Baltijas valstis plāno atslēgties no enerģijas gredzena BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) sākot ar 2025.gadu enerģētiskās neatkarības iegūšanas dēļ. Šobrīd Eirokomisija un Baltijas valstis pabeidz gatavot atbilstošu politisku dokumentu — memorandu par savstarpēju saprašanos, kurš var tikt parakstīt jau jūnijā.

Baltijas enerģētikas tīklu sinhronizēšana ar ES tīkliem prasīs apmēram 190 miljonus eiro izmaksas. Iespējamo aizstāšanas variantu vidū ir NordBalt elektrosavienojumi (Lietuva — Zviedrija) un LitPol Link (Lietuva — Polija), kā arī patstāvīgi funkcionējošas Baltijas valstu energosistēmas.

Ziņu lente
0