Poļu "Bojarišņika" triumfālais gājiens Latvijas pilsētās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepāja, Jēkabpils, Kuldīga, Rīga, tagad arī Balvi: pilsētiņā ar septiņiem tūkstošiem iedzīvotāju mēneša laikā izpirktas 2500 pudeles Polijā ražota kosmētiskā spirta. Krievijā ierosināts šādai produkcijai pievienot līdzekļus, kas izraisa vemšanu.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Latvijā no jauna tiek apspriests poļu "Bojarišņiks": Latvijas Avīze noskaidrojusi, ka Balvos ar septiņiem tūkstošiem iedzīvotāju mēneša laikā izpirktas 2500 pudeles kosmētiskā spirta.

"Diezin vai Balvu iedzīvotāji pēkšņi novērtējuši šī šķidruma unikālās kosmētiskās īpašības," – atzīmēja VID pārstāve Baiba Šmite-Roķe. Viņa paskaidroja, ka saskaņā ar Eiropas normatīvajiem aktiem, kosmētiskais spirts netiek aplikts ar nodokļiem, tātad tas ir lētāks nekā alkoholiskie dzērieni.

Pagaidām VID neplāno spert nekādus soļus šajā jautājumā. Lietuvieši jau mēģinājuši aplikt ar akcīzi Polijā ražoto kosmētisko spirtu, un tagad lieta nonākusi Eiropas tiesā.

"Tas jums nav spaiss ar bērneļiem, nekāda rešpekta"

Blogeris Deniss Barteckis, komentējot Latvijas Avīzes "izmeklēšanu", norādīja, ka Rīgā kosmētiskais spirts pieejams jau vismaz gadu un jau sen kļuvis populārs.

Varasiestāžu bezdarbību Barteckis skaidro ar to, ka poļu "Bojarišņika" potenciālie upuri nerada līdzjūtību potenciālo vēlētāju acīs, tādēļ uz viņu glābšanas rēķina vēlēšanu priekšvakarā punktus gūt neizdosies.

Pazīstams stāsts

Pēdējos gados poļu kosmētiskais spirts Latvijas medijos pieminēts ne vienu reizi vien.

Jūnijā Latvijas radio piezvanīja klausītāja no Kuldīgas – viņu satrauca tas, ka viņas kaimiņi sākuši bieži pirkt to pašu spirtu, lai piedzertos "pa lēto".

Toreiz reanimatologs Roberts Stašinskis pastāstīja žurnālistiem, ka pēdējā laikā pieaudzis kosmētiskā spirta lietotāju skaits.

Pavasarī telekanāls LNT pastāstīja, ka tas pats šķidrums netieši izraisījis divas traģēdijas. Jēkabpilī iedzēris saimnieks nav paspējis laikus pamest degošu māju un nokļuvis reanimācijā. Gadu iepriekš Liepājā notika slepkavība kompānijā, kas lietojusi to pašu kosmētisko spirtu.

"To vispār nedrīkst dzert. Es pats viņu trīs mēnešus dzēru, pēc tam trīs nedēļas mocījos," – pārraidei pastāstīja nejaušs garāmgājējs.

2015. gada sākumā avīze Kurzemes Vārds informēja, ka kosmētiskais spirts kļuvis ļoti populārs starp sociāli nelabvēlīgākajiem Liepājas zema līmeņa naktspatversmes iemītnieku vidū. Darbinieki ielaiž patversmē visus, kuri spēj turēties kājās. "Brīnumaini smaržojošiem" bezpajumtniekiem neļauj ierāpot patversmē rāpus – tādus sūta uz atskurbtuvi.

Aizvadītajos gados par dīvaino kosmētisko līdzekli ziņoja arī sociālo tīklu apmeklētāji.

"Kosmētiskais spirts 60grādīgais-pašlaik īsteno alkašu TOP prece #Aizkraukle," — Twitter tīklā rakstīja Imants.

Sandris Tarasovs pat atrada veikalu, kurā spirts pārdots gandrīz kā dzēriens.

"Šitādu pārdod kā alko:D 60%," — raksta Tarasovs.

Ko darīt

Veselības inspekcijā Latvijas radio paskaidroja, ka kosmētikas tirdzniecībai nav iespējams piemērot ierobežojumus, kas tiek attiecināti uz alkoholiskajiem dzērieniem, jo tās ir dažādas preču grupas. Kosmētikas drošība tiek novērtēta saskaņā ar tās ārīgo lietojumu.

Valsts policija un Veselības ministrija nevēlējās komentēt kosmētisko līdzekļu pieejamību, atzīmējot, ka par to atbild Veselības inspekcija, kura savukārt uzskata: ja kāds lieto produktu neatbilstoši tā mērķiem, viņš pats atbild par sekām.

Vemšanas līdzeklis

Arī Krievijā tiek meklētas iespējas ierobežot alkoholu saturošas produkcijas lietošanu neatbilstoši mērķiem. Nesen Federālais Antimonopola dienests ierosināja pievienot lētajiem šķidrumiem ar spirtu komponentus, kas rada vemšanu, ziņoja RIA Novosti.

Veselības ministrija šo ideju neatbalstīja, jo šāds komponents neļaus atbilstoši lietot, piemēram, vilkābeles uzlējumu.

Resors atzīmēja, ka jau veikti pasākumi, kuriem vajadzētu samazināt ārstniecisko līdzekļu neatbilstošu lietošanu, piemēram, ierobežots spirtu saturošu farmaceitisko līdzekļu, piemēram, vilkābeles, čagas sēnes uzlējumu utt. taras tilpums.

2016. gada nogalē pēc plašas saindēšanās ar vannošanās līdzekļa koncentrātu "Vilkābele" Irkutskas apgabalā tika izsludināta ārkārtas situācija. Šī koncentrāta ražošanā etilspirta vietā tika izmantots metilspirts. Saindēšanās rezultātā 2016. gada beigās un 2017. gada sākumā miruši 76 cilvēki. Aizdomās par koncentrāta ražošanu, izplatīšanu un glabāšanu tika aizturēti paviljonu īpašnieki, pārdevēji un surogāta ražotāji.

Ziņu lente
0