Latvijas iedzīvotājiem nāksies strādāt vairāk, vai pensionāriem – mazāk ēst

© Vadim TimoshkinЖенщины на улице в Риге
Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājiem jāpierod pie domas par to, ka nāksies strādāt ilgāk nekā pašlaik, uzskata Swedbank ekonomists Mārtiņš Kazāks.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem jāmācās maksāt nodokļus, vairāk pelnīt un uzkrāt, citādi tuvākajā perspektīvā visiem nāksies strādāt vairāk, vai pensionāriem – mazāk ēst, teicis Swedbank ekonomists Mārtiņš Kazāks, raksta avīze Dienas Bizness.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijā vairāk nekā 70% vientuļo pensionāru ir nabagi

Latvijas iedzīvotāji kļūst vecāki, aizvien vairāk naudas vajag pensijām, paziņoja Kazāks. Lai pensionāriem nenāktos tuvākajā laikā ietaupīt uz ēdamā rēķina, nepieciešams, lai uzņēmumi maksātu darbiniekiem "baltās" algas, no kurām tiek ieturēti nodokļi, skaidroja ekonomists.

Pēc Kazāka domām, iedzīvotājiem ir jāpelna vairāk, lai nenāktos eksistēt ar pensiju 300 eiro apmērā.

"Rēķiniet paši: pensija sastādīs aptuveni 40% no jūsu tagadējās algas. Kādam ar to pietiks, citam – ne. Tāpēc jau tagad ir jāpadomā par savu veselību, lai izturētu ilgu stāžu, tāpat arī par savām iemaņām, lai saprastu, ko mēs varētu darīt pēc 60-70 gadu vecuma. Un vēl ir jāmācās krāt. Cipari ir tādi: pašlaik vidējā pensija sastāda apmēram 300 eiro. Tāpēc aktīvu, vienalga kādu – pensijas fondos vai nekustamo īpašumu – uzkrāšanai ir jākļūst par galveno uzdevumu," – paziņoja Kazāks.

Pie tam viņš atzīmēja, ka netic tam, ka 60-70% strādnieku Latvijā saņem minimālajai tuvu algu.

"Es neticu, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju alga ir mazāka par 1000 eiro bruto, — viņš uzskata. – Runa ir par ēnu ekonomiku, reālās algas vienkārši netiek rādītas, taču cilvēki tās tērē veikalos. Ja piebrauksiet pie Spices, jūs ieraudzīsiet, ka tur nav brīvas vietas mašīnai," – atzīmēja ekonomists.

Iepriekš Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pavēstīja, ka pēc gada vidējā alga Latvijā pārsniegs 1000 eiro. Pēc ministra vārdiem, patlaban Latvijā sākusies ekonomiskā izaugsme, kas pozitīvi ietekmēs nodokļu ieņēmumus.

Politiķis ir pārliecināts: pēc pieciem gadiem vidējā alga valstī sasniegs 1500 eiro.

Ziņu lente
0