Viedoklis

Baltijas valstu iedzīvotāji maksā par NATO bruņoto okupantu cūcībām

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO karogs
NATO karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bailes no mītiskajiem "Krievijas draudiem" liek Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdībām klusējot paciest NATO karavīru izdarības, neskatoties uz nodokļu maksātāju sašutumu, kuri nevēlas ciest tādas cūcības.

Baltijas valstu un Krievijas konfrontācijā manāma viena paradoksāla tendence: brīvās pasaules aizstāvji — NATO valstu karavīri aizvien biežāk sakaujas savā starpā, ņirgājas par vietējiem iedzīvotājiem, apgāna valsts objektus un simbolus. Un tas notiek gan starptautiskajās mācībās, gan dislokācijas vietās gan nekulturālās atpūtas zonās, stāsta Aleksandrs Hroļenko.

Sabiedroto gars

23. janvārī Lietuvas karavīri sarīkoja kautiņu NATO mācībās "Sabiedroto gars 8" (Allied Spirit VIII), kas notiek Vācijā. Incidentu izmeklē ASV un Lietuvas kara policijas darbinieki.

Cik gan spēcīgs ir kļuvis sabiedroto gars, ja ciemos pie amerikāņu un vācu kolēģiem lietuviešu strēlnieki jūtas kā mājās. Nekā dīvaina nav. Lietuviešu puišiem ir labs piemērs.

Войска радиационной, биологической и химической защиты - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko bijušās PSRS tautām gatavo Pentagona laboratorijas

Starptautiski kautiņi NATO notiek regulāri, gan karavīru starpā, gan arī ar vietējiem civiliedzīvotājiem.

Minēšu statistiku. 2017. gada oktobrī bārā Ruklas pilsētā Lietuvā savā starpā sakāvās iedzēruši vācu kareivji, turklāt viens no viņiem pat nokļuva slimnīcā. Jūlijā divi NATO karavīri no Nīderlandes sakāvās restorānā Viļņā. Iepriekš amerikāņu reindžers nokārtoja vajadzību pie Lietuvas ieM ēkas. Jonavas pilsētā Lietuvā kautiņā pamatīgi cieta četri piedzērušies alianses kareivji.

Jāpiemin arī avārija Viļņā, kurā saskrējās amerikāņu armijas kravas mašīna un divas vieglās automašīnas, kā arī cieta sieviete grūtniecības stāvoklī.

Svešā valstī tā uzvedas okupanti, nevis sabiedrotie.

Sabojāts imidžs

Atzīmēsim, ka pirms došanās komandējumā uz Baltijas valstīm NATO kareivji saņem detalizētas instrukcijas. Viņiem iesaka un pavēl neaizskart sievietes bāros, nelietot alkoholu pārmērīgos daudzumos, neārdīties un nekauties, lai neveidotu vietējo iedzīvotāju naidīgu attieksmi.

Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
The Nation: ASV bez lieka trokšņa nogādā speciālo uzdevumu vienības pie Krievijas robežām

Domājams, trešās pasaules valstīs "zvaigžņoti svītrainā desanta" varoņiem un to sabiedrotajiem par visu nospļauties. Statistika liecina par to, kāda sistēma ir izveidojusies. Vārda tiešā nozīmē varonīgais tēls ir sabojāts. Vietējos iedzīvotājus ļoti satrauc NATO svētki un ikdiena. Mācību "Sudraba bulta" fonā notika kautiņš McDonalds Rīgā starp Lielbritānijas Grenadieru gvardes pulka karavīriem un vietējiem iedzīvotājiem. Vēl viena versija "britu kareivis piekāvis latvieti". Tāpat Rīgā tika ierosināta lieta pret britu zaldātiem, kuri dancoja uz taksometra jumta.

Alianses karavīru dzīve bohēmas stilā satrauc sociālos tīklus. Izrādās Baltijas valstu aizstāvji mīt ne kazarmās un poligonos, kā varētu domāt, bet gan labākajās viesnīcās.

Piemēram, baltādainie kanādieši izmitināti Radison SAS Pārdaugavā, viņu kolēģi ar afrikāņu ārieni — viesnīcā Latvija. Protams, apartamenti tiek apmaksāti uz mītnes zemes nodokļu maksātāju rēķina.

Jā, armijas bāze Ādažos nav ne cietums, ne jaunkareivja kurss, kur sāļi sviedri plūst straumēm 18 stundas diennaktī. Katram militārajam profesionālim ir brīvais laiks, un restorāni nav aizliegti. Taču sakrājies pārlieku daudz negatīva.

155 mm haubice M777 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ņemot vērā 155 mm kodollādiņa faktoru

Diemžēl Baltijas valstu valdības aizstāv ārzemju dienderus un huligānus no NATO.

Piemēram, jebkādu skeptisku attieksmi pret alianses karavīru klātbūtni valstī Latvijas Drošības policija uzskata par nelojalitātes pazīmi ar visām no tā izrietošajām sekām, un NATO diskreditāciju dēvē par vienu Krievijas propagandas galvenajiem mērķiem.

Ar uguni un zobenu

Ziemeļatlantijas manevri, zīmes un simboli Baltijas valstīs dažkārt atbalsojas gluži dīvaini. Piemēram, alianses mācības "Liesmojošais zobens 2017" Lietuvā izraisīja ugunsgrēku armijas poligonā Pabradē un iznīcināja aptuveni hektāru meža. Neapšaubāmi, "zobens" pavērsies pret mītnes zemes civilajiem iedzīvotājiem.

ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita ar amerikāņu karavīriem - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gluži kā mājās. Eiropiešus aizvien vairāk kaitina amerikāņu karavīri

Tajās pašās pašās mācībās izmeklēšanas iestāžu un sabiedrības uzmanību piesaistīja vietējo brīvprātīgo izrīcība. Domāju, arī šeit manāma NATO ietekme.

Ne velti zemnieks Igaunijā, aizstāvēdams savu zemi, stājās pretī "Liesmojošajam zobenam" un alianses karavīriem ar ieroci rokās. Tiesa, viņš šāva gaisā, taču tas ir tikai sākums Baltijas tautu pretestībai pret ārvalstu spēku bīstamo klātbūtni un ievilkšanu reģionālajos konfliktos.

Lēmums par daudznacionālo bataljonu dislokāciju Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā, par to dalību regulārajās mācībās tika pieņemts NATO samitā 2016. gadā. Izrādījās, ka šis lēmums ir nūja ar diviem galiem, un Baltijas valstīs to saprot aizvien lielāks skaits cilvēku.

Ziņu lente
0