Latvijā rasts negaidīts pielietojums lietotnei "Valodas draugs"

© pixabay / FirmBeeTālrunis
Tālrunis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc VVC pasūtījuma izstrādātās lietotnes "Valodas draugs" reitinga samazināšanas kampaņa ir devusi rezultātu – Google Play Store ta vērtējums krities līdz 2 ballēm.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem, kuri kritiski vērtē nesen VVC klajā laisto lietotni "Valodas draugs" izdevies samazinat tās reitingu Google Play Store veikalos līdz 2 ballēm. Turklāt daži lai atraduši gluži negaidītas pielietojuma iespējas.

24. janvārī Latvijas Valsts valodas centrs (VVC) laida klajā jaunu lietotni "Valodas draugs". Tagad jebkurš lietotājs var nosūtīt paziņojumu par valodas normu pārkāpumiem vai, gluži pretēji, uzslavēt par latviešu valodas lietošanu. Sūdzībai vai uzslavai var piestiprināt fotouzņēmumus vai video ierakstu. Anonīmas sūdzības sūtīt aizliegts — lai saņemtu iespēju nosūtīt ziņas, vispirms jāapstiprina sava personība ar Google, Facebook vai Draugiem.lv starpniecību.

VVC iniciatīva saskārās ar daudzu Latvijas iedzīvotāju nesapratni. Sociālajos tīklos izplatījās aicinājumi sūdzēties par lietotni, cenšoties panākt tās bloķēšānu Google Play Store.

© Screenshot Google PlayLietotāju komentāri par vietotni "Valodas draugs"
Коментарии пользователей на приложение Друг языка - Sputnik Latvija
Lietotāju komentāri par vietotni "Valodas draugs"

"Obligāti uzstādām lietotni (citādi nebūs iespējas atstāt sūdzību un atsauksmi), palaist to nevajag, pēc tam vienkārši nodzēsīsiet. Lietotnes lappusē atrodam saiti pašā apakšā "Sūdzēties" (Flag as inappropriate), nospiežam un rakstām, ka lietotne veicina aparteīda politiku, ko Latvija īsteno pret mazākumtautībām. Tāpat liekam atzīmi (1) un komentāru lietotnei. Komentārā var ierakstīt to pašu, ko sūdzībā. Pārvilksim krustu tam riebīgajam kantorim mārketos reizi par visām reizēm," — raksta valodas politikas pretinieki.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Valsts valodas centra darbiniekiem paaugstinās algu

Patlaban lietotnes "Valodas draugs" vērtējums samazinājies līdz 2,1 ballēm no 5 iespējamām. Komentāros lietotāji raksta, ka lietotne kurina naudu Latvijā, veicina iedzīvotāju daļas valodas genocīdu, nodara kliedzošu morālo kaitējumu cilvēkiem un ir noziedzīga pēc savas būtības. Interneta apmeklētāji aicina cīnīties par savu valsti, nevis staigāt un sūdzēties viena par otru. Daži vaicā, kāpēc ministri, uzturoties vizītēs ārvalstīs nerunā tikai latviski, un sūdzās par to, ka lietotnes izstrādāšanai iztērētie līdzekļi izšķiesti vējā.

Ir arī tādi, kuri VVC lietotni novērtējuši augstu, tiesa, ne tās tiešo funkciju dēļ — dažus piesaista iespēja ar programmas palīdzību radīt pašiņus un saglabāt uzņēmumus mākoņservisā.

"Par ko visi tā satraucas. Lieliska proga priekš foto. Jau 10 pašiņus esmu uzņēmis. Viss ļoti labi strādā un saglabā mākoņservisā. Žēl, ka nevar mainīt krāsu. Violetā ir pārāk depresīva," — komentāros raksta Lev Polunin.

© Screenshot Google PlayLietotāju komentāri par vietotni "Valodas draugs"
Коментарии пользователей на приложение Друг языка - Sputnik Latvija
Lietotāju komentāri par vietotni "Valodas draugs"

Diskusijā par lietotni iesaistījušies arī latviešu politiķi. Piemēram, Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Iesalnieks uzskata, ka aiz aicinājumiem bloķēt lietotni stāv "Kremļa troļļi".

"Vai mēs varam saorganizēties pretsparam Kremļa troļļiem, dodot Valsts valodas centra mobilajai lietotnei "Valodas draugs" objektīvu vērtējumu?" — uzrakstīja Iesalnieks savā lapā Twitter.

Ziņu lente
0