ASV eksperts: Krievijas militārie roboti ir vienkāršāki un perspektīvāki

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasRobotizētais komplekss "Platforma M"
Robotizētais komplekss Platforma M - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija apsteidz ASV no tehniskā viedokļa – militārās aviobūves un zenītkompleksu jomā, turklāt demonstrē acīmredzamas priekšrocības bezpilota militāro sistēmu izstrādes nozarē.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Krievija apsteidz ASV no tehniskā viedokļa — militārās aviobūves un zenītkompleksu jomā, turklāt demonstrē acīmredzamas priekšrocības bezpilota militāro sistēmu izstrādes nozarē, informējis amerikāņu eksperts Samuels Bendets, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Rakstā izdevumā Defence One viņš stāsta, ka Krievija ražo pašu izstrādātos ("Eleron") vai licencētos ("Zastava" un "Forpost") izlūkošanas  bezpilota lidaparātus. Eksperts uzskata, ka no amerikāņu analogiem tie atšķiras ar mazākiem gabarītiem, tie ir vienkāršāki un lētāki, tāpēc tos iespējams izmantot, nebaidoties no zaudējumiem.

Aisbergs Tihaja līcī - Sputnik Latvija
Krievijā tiek būvēta gigantiska zemūdene zinātniskajiem mērķiem

Tāpat eksperts uzskata, ka Krievija panāk ASV trieciena bezpilota lidaparātu jomā. Piemēram, pērnvasar tika prezentēts bezpilota lidaparāts "Orion", kam raksturīga ilga lidojuma iespēja, 2020. gadā Krievijas armija saņems dronus no kompānijām "MiG" un "Suhoj". Pie tam Aizsardzības ministrija diskutē par iespēju radīt "veselu spietu dronu ar mākslīgo intelektu".

Eksperts piezīmēja, ka Maskava skatās ne tikai debesīs. Runājot par virszemes kompleksiem, Bendets raksta, ka Krievija jau aoktīvi izmanto robotus atmīnēšanas un izlūkošanas uzdevumiem. Piemēram, Sīrijā sekmīgi izmantoti roboti "Uran 6", "Skarabej" un "Sfera". Turklāt, atzīmē materiāla autors, bruņotie spēki gaida smagos cīņas robotus, piemēram,  "Uran 9" un "Vihrj", kā arī vidējos — "Nerehta" un "Platforma M".

Bendets apgalvo, ka ASV, gluži pretēji, izturas piesardzīgi un pagaidām tikai plāno attīstīt virszemes robotus. Pēc eksperta domām, Pentagonu pēkšņi pārņēmušas šaubas par to, vai ir ētiski izmantot mašīnas, kas spēj nogalināt.

Krima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO bezpilota lidaparāti sākuši biežāk lidot gar Krimas krastiem

Kopumā, pēc izdevuma domām, Krievijas tehnoloģijas joprojām atpaliek no rietumvalstu izstrādājumiem tādās svarīgās jomās, kā, piemēram, sakaru līdzekļi, mikroelektronika un tehnoloģiskie kontroles kompleksi. Taču Krievija ātri panāk Rietumus, it īpaši autonomo sistēmu jomā, un ASV Aizsardzības ministrijai nevajadzētu sēdēt bezdarbībā, secināja eksperts.

Krievijas dronu izstrādes perspektīvas un amerikāņu eksperta secinājumus radio Sputnik komentēja Maskavas Valsts Starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts, Krievijas Kara zinātņu akadēmijas profesors Vladimirs Kozins.

"Tas ir ļoti perspektīvs bruņojuma veids, jo uz bezpilota lidaparātiem iespējams uzstādīt raķetes un dažādas citas apšaudes sistēmas, un, protams, tie kalpo izlūkošanas, apskates, fotografēšanas, video ierakstu mērķiem, — teica Kozins. — Tātad, atkārtošu, tas ir ļoti persektīvi, un Krievijas Federācijai ļoti aktīvi jāstrādā šajos virzienos — pie kaujas un izlūkošanas sistēmām, gan vieglajām, gan smagajām. Novēlu Krievijas Federācijai uzvaras un panākumus šajā virzienā."

Ziņu lente
0