Specdienestu paspārnē: DP seko Latvijas iedzīvotājiem, kuri karo Ukrainas pusē

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasUkrainas karavīri
Ukrainas karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija seko Latvijas valstspiederīgajiem, kuri nav armijas dienestā, taču piedalās bruņotajā konfliktā Ukrainas austrumos.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Drošības policija patur savā redzeslokā visus Latvijas pilsoņus, kuri neatrodas Bruņoto spēku dienestā, taču piedalās konfliktā Ukrainas austrumos un cīnās Ukrainas pusē, informē Mixnews.lv.

Nekas nav zināms par to, cik daudzi Latvijas iedzīvotāji karo Ukrainas pusē, taču DP informē, ka nekas neliecinot par to, ka Ukraina pārkāpj starptautiskās tiesības, tātad nav arī pamata ierosināt krimināllietas pret tiem, kuri cīnās par Ukrainu.

Pirms dažiem gadiem Saeima pieņēma likuma grozījumus, kuri paredz kriminālatbildību par piedalīšanos ārvalstu militārajos konfliktos, kas vērsti pret valstu teritoriālo vienotību vai politisko neatkarību.

Muravickis - Sputnik Latvija
Analītika kā noziegums: kolēģi par Ukrainā arestēto žurnālistu

Saskaņā ar Latvijas Kriminālkodeksa 77.1 pantu par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā ārvalstīs, jau ierosinātas vairākas krimināllietas.

Pirmais Latvijas iedzīvotājs vēsturē, kurš apsūdzēts pēc Kriminālkodeksa 77.1 panta, bija Daugavpils iedzīvotājs Artjoms Skripņiks. Par viņa aizturēšanu tika ziņots 2015. gada janvārī.

Nopratināšanā Skripņiks atzina, ka kopš 2014. gada karojis zemessargu pusē Ukrainas austrumos un kā snaiperis, nošāvis vairāk nekā 100 cilvēkus. Pēc ievainojuma viņš mēnesi ārstējies slimnīcā, bet pēc tam turpinājis dalību karadarbībā līdz 2015. gada aprīļa nogalei. Skripņiks tika apsūdzēts par dalību organizācijās, kas plānojušas likumīgās varas gāšanu Ukrainā un dalību karadarbībās ārzemēs. Taču 2017. gada augustā Skripņiks tika attaisnots.

Iepriekš tika ziņots, ka telekanāla TV3 raidījums Nekā personīga sagatavojis dokumentālu filmu "Revolūcijas eksports", kuras pamatā ir latviešu žurnālista Kārļa Lesiņa tikšanās ar vairākiem cilvēkiem, kuri apsūdzēti par pretlikumīgu dalību bruņotajā konfliktā Ukrainā.

Ziņu lente
0