Lielbritānijas Ģenerālštāba priekšnieks komentējis "Krievijas draudus"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālis sers Nikolass Kārters atzinis "Krievijas draudu" nopietnību un pastāstījis par metodēm, ar kādām pret tiem cīnīties: saglabāt NATO militāro klātbūtni Austrumeiropā un palīdzēt Krievijas kaimiņiem "izturēt spiedienu".

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Lielbritānijas Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis sers Nikolass Kārters teicis runu Karaliskajā Bruņoto spēku institūtā, ko eksperti jau dēvē par ārkārtēju: ģenerālis informēja par bruņoto spēku uzturēšanai nepieciešamo līdzekļu trūkumu un atklāti salīdzināja Lielbritānijas un Krievijas bruņotos spēkus, vēsta The Telegraph.

NATO alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Stoltenbergs: NATO politika attiecībās ar Krieviju joprojām būs divpusēja

Cita starpā Kārters paziņoja, ka Krievija vairākkārt demonstrējusi savu militāro spēku Sīrijā, piemēram, 2015. gada oktobrī, palaižot 26 spārnotās raķetes, kas spēj pārvarēt 1500 kilometrus. Viņš pieminēja arī plašās militārās mācības Kaļiņingradā 2017. gadā un atzīmēja, ka Krievija esot radījusi "agresīvus bruņotos spēkus", ko nodemonstrējusi Sīrijā un Ukrainā.

Tāpat Kārters izcēla Krievijas karavīru domāšanas elastību.

"Viņiem nav vienota modeļa konfliktam ar NATO, viņi izmanto multimodālo pieeju, izmantojot parastos, netradicionālos un kodolieroču komponentus – hibrīda variantus, kura apstākļos, iespējams izmantot mazos zaļos cilvēciņus, lielos zaļos tankus un milzīgās zaļās raķetes. Viņu domāšana ir elastīga – viņu Ģenerālštābs spēj mainīties, attīstīties un viegli apgūt mācību," – paziņoja Kārters.

"Piemēram, viņi saprot, ka demogrāfija nav viņu pusē, un viņi izstrādā shēmas, kas prasa nelielu dzīvā spēka pielietojumu, – raķetes, bezpilota lidaparātus, kā arī samazina tanku ekipāžas līdz diviem cilvēkiem. Viņi izstrādāja saskaņotas apgādes un sagatavošanas koncepcijas ar mērķi izmantot mūsu viegli ievainojamās puses: atkarību no komunikācijām un tehnoloģijām," – atzīmēja Kārters.

Pēc viņā vārdiem, nevajadzētu aizmirst arī par mūsdienu draudiem.

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti - Sputnik Latvija
Skaparoti: ASV spēki Baltijā ir atbilde uz Krievijas agresīvajām darbībām

"Draudi mūsu priekšā atrodas nevis tūkstošiem jūdžu attālumā, bet gan tieši uz Eiropas sliekšņa. Mēs redzējām, kā kiberuzbrukumus iespējams izmantot gan militāriem mērķiem, gan cilvēku dzīves ritma pārkāpšanai. Un Lielbritānija nav no tā aizsargāta," – uzskata ģenerālis.

Lai stātos pretī Krievijai, Rietumiem ir jāizpēta tās vājās puses un jāpatur prātā, ka Krievija ciena spēku, uzskata Kārters. Piemēram, pēc viņa vārdiem, Rietumu valstīm ir jāizveido stabilas organizācijas Krievijas kaimiņvalstīs, lai tās "iegūtu pārliecību" un "izturētu gan iekšējo, gan ārējo spiedienu". Tāpat ģenerālis uzskata par nepieciešamu uzlabot rietumvalstu energoneatkarību, saglabāt pret Krieviju vērsto sankciju režīmu un "pastāstīt Krievijas iedzīvotājiem, kas notiek patiesībā".

"Nepieciešams arī aizsargāt mūsu vitāli svarīgo potenciālu – šeit svarīga ir kibertelpa. Ir jāidentificē pret Krievijas ietekmi un dezinformāciju vārīgās vietas un jārīkojas pret to. Mums ir jānodemonstrē mūsu apņēmība," – uzskata Lielbritānijas Ģenerālštāba priekšnieks.

Pēc viņa vārdiem, jāsaglabā arī NATO militārā klātbūtne Austrumeiropā.

ģenerālis Filips Brīdlovs - Sputnik Latvija
Brīdlovs no jauna vēsta: Krievija apdraud Austrumeiropu

"Nepieciešams turpināt pilnveidot NATO un jāatzīst, ka cīņas gatavība ir saistīta ar draudu identifikācijas ātrumu, lēmumu pieņemšanas ātrumu un dislokācijas ātrumu. Nepieciešams atgriezties pie alianses mācību organizēšanas režīma visos līmeņos – no stratēģiskā līdz taktiskajam – reizi vienā vai divos gados," – atzīmēja Kārters.

Ģenerālis pieļāva, ka Krievija varētu sākt "naidīgas darbības" ātri un veidā, kādu neviens negaida.

"Viņi (Krievija – red.) darīs to, ko viņu oponents negaida. Viņi izmantoja Sīriju, lai iegūtu ekspedīciju potenciālu, ļoti liels skaits viņu oficieru guva teicamu kaujas pieredzi… Viņi izmēģināja tālā darbības rādiusa raķetes, kā arī vairāk nekā 150 dažāda veida bruņojuma un ekipējuma elementus," – teica Kārters.

Taču, pēc Kārtera vārdiem, Lielbritānijas Ģenerālštābs analizē Krievijas iespējas un to izmantošanas metodes, tomēr viss iepriekšminētais nenozīmē, ka atdzimst aukstā kara prakse.

Ziņu lente
0