Simoņana: ārvalstu aģenta statuss būtiski apgrūtinājis RT darbu

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasTelekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana
Telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Margarita Simoņana pastāstīja, kā strādā telekanāls RT America ASV pēc tā iekļaušanas ārvalstu aģentu sarakstā.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Ārvalstu aģenta statuss stipri apgrūtinājis Krievijas medija darbu ASV, paziņoja aģentūras Associated Press intervijā telekanāla galvenā redaktore Margarita Simoņana.

Главный редактор телеканала RT Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Margarita Simoņana sniegusi interviju amerikāņu kanālam CBS

Pērnā gada novembrī ASV Tieslietu ministrija iekļāva RT America ārvalstu aģentu sarakstā, taču daudzi citi ārvalstu valsts mediji, tādi kā britu BBC, ķīniešu CCTV, franču telekanāls France 24, vācu radiostacija Deutsche Welle šādu statusu nav saņēmuši. Vēlāk tika anulēta RT akreditācija ASV Kongresā.

Simoņana paziņoja, ka telekanāls bija spiests izvēlēties starp ārvalstu aģenta statusu un krimināllietu, un šajā sakarā apsveica "amerikāņu vārda brīvību un visus, kas tai vēl joprojām tic".

"Stipri (ietekmēja)," — viņa teica, atbildot uz žurnālista jautājumu, kā tika ietekmēts telekanāla darbs pēc tā reģistrēšanās ārvalstu aģenta kārtā.

"Jādomā, ka jūs zināt, ka tika atsaukta mūsu akreditācija Kongresā. Minētais iemesls — tieši tas fakts, ka mēs esam reģistrēti saskaņā ar FARA (likumu "Par ārvalstu aģentu reģistrāciju" — red.). Kaut gan mums teica un amerikāņu amatpersonas vairākkārt sacīja, ka reģistrēšanās saskaņā ar šo likumu ir vienkārša reģistrācija, un tai nebūs nekādu seku, ka tā sekmēs pārskatāmību, godīgumu un tā tālāk. Patiesībā tas nozīmēja, ka mums tika atsaukta akreditācija, aiziet daži cilvēki, jo viņiem morāli ir grūti strādāt kā ārvalstu aģentiem, nāk mazāk viesu. Un, iespējams, vēl svarīgāks ir tas, ka daudzi mūsu ASV partneri tagad mums saka, ka viņiem ir vai nu jāatceļ, vai arī jāpārskata mūsu vienošanās… seku ir daudz," — uzsvēra Simoņana.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins par RT un Sputnik darbu: noņemu cepuri

Pēc RT galvenās redaktores sacītā, amerikāņu varas iestāžu argumentācija šajā jautājumā ir meli un "aizsegs, lai valdība izskatītos tā, it kā cienītu vārda brīvību un vispārējas tiesības uz to, lai vērstos pie auditorijas un pastāstītu vēsturi".

"Patiesībā tas ir solis, lai apgrūtinātu mūsu darbu, un dažkārt padarītu to neiespējamu," — viņa atzīmēja.

Tāpat RT galvenā redaktore norādīja, ka pēc tam, kad kompānijas Twitter un Facebook izsauca uz Kongresu, lai sniegtu liecību lietā par "Krievijas iejaukšanos" Amerikas vēlēšanās, "tās pieņēma dažus lēmumus" pret telekanālu.

Sakarā ar pašas vēlēšanu kampaņas izgaismošanu 2016. gada novembrī ASV galvenā redaktore pateica, ka RT "bija daudz līdzsvarotāks, nekā vadošie mediji", kuri "no sākta gala izdarīja savu izvēli".

Ziņu lente
0