Politika

Sergejs Lavrovs paskaidrojis, kāpēc Krievija neatteiksies no kodolieročiem

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paskaidroja, kāpēc Krievija nepievienosies līgumam par kodolieroču aizliegumu.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Savā uzrunā ANO Drošības padomes sēdē, kas bija veltīta kodolieroču aizliegšanas jautājumiem Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka "kodolieroču pilnīga likvidācija iespējama tikai vispārējas un pilnīgas atbruņošanās gadījumā", vēsta Sputnik Igaunija.

Savukārt tas iespējams tikai "vienīdzīgas un nedalāmas drošības garantiju apstākļos visiem, tostarp arī kodolieroču īpašniekiem, kā to paredz līgums par kodolieroču neizplatīšanu (KNL)", politiķa teikto citē Krievijas ĀM vietnē.

Starpkontinentālo ballistisko raķešu Topoļ M transporta un starta iekārta - Sputnik Latvija
Vieglas pastaigas nebūs. Amerikāņi aprēķinājuši, ar ko draud uzbrukums Krievijai

Lavrovs uzsvēra, ka Krievija piekrīt uzdevumam ar mērķi veidot no kodolieročiem brīvu pasauli, taču, pēc viņa domām, "šo mērķi nav jācenšas sasniegt ar tik vienpusīgām metodēm, kas liktas KNL pamatā".

Līgums par kodolieroču aizliegšanu tika parakstīts ANO galvenajā mītnē 2017. gada 7. jūlijā. To parakstīja 53 valstis, taču iniciatīvu neatbalstīja Krievija, ASV, Ķīna un citas kodollielvalstis. Līgumu ratificējusi Gajāna, Taizeme un Vatikāns.

Iepriekš vēstīts, ka ASV jaunajā kodoldoktrīnā atzīmēts, ka patlaban Krievijai ir būtiskas priekšrocības ASV un to sabiedroto priekšā kodolbruņojuma ražošanas un nestratēģisko kodolspēku aspektā. Pie tam dokumentā uzsvērts, ka Krievija, neskatoties uz kritiku, kas vērsta pret amerikāņu pretraķešu aizsardzības sistēmu, modernizē savas ballistiskās raķetes ar kodolgalviņām un izstrādā jaunu pārtvērējraķeti. 

Ziņu lente
0