Glābēji saglabā modrību: vižņu sablīvējums Daugavā sakustējies

CC0 / PxHere / Ledus upē
Ledus upē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavā no Jēkabpils līdz Pļaviņām izveidojusies sarežģīta hidroloģiskā situācija – 20. janvāra rītā sākās vižņu sablīvējuma kustība.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra rīcībā esošā informācija liecina, ka sestdien Daugavā posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem sakustējies vižņu sablīvējums, kā rezultātā mainās ūdens līmenis upē un veidojas sarežģīta hidroloģiskā situācija, vēsta Grani.lv.

Diennakts laikā Daugavas augštecē ūdens līmenis ir cēlies — lejtecē izveidojies sablīvējums, tāpēc ūdens pieplūst. Toties zonā no Piedrujas līdz Jersikai ūdens līmenis pakāpeniski krītas.

Sarežģīta hidroloģiskā situācija saglabājas Daugavas posmā Jēkabpils — Pļaviņas: sestdien ap plkst. 9 sakustējās vižņu sablīvējums posmā Jēkabpils — Zeļķi, un no plkst. 9 līdz plkst.11 ūdens līmenis pie Jēkabpils pazeminājās par 38 cm, bet pie Zeļķiem paaugstinājās par 19 cm

​Jēkabpils rajonā gaidāma palieņu applūšana — līdz tās līmenim atlika 68 cm. Pie Zeļķiem joprojām pārsniegts bīstami augsts ūdens līmenis.

Ledus sega ar torosiem saglabājas pie Pļaviņām un posmā Jēkabpils-Pļaviņas. Sablīvējuma sakustēšanās rezultātā tās blīvums pieaug, tāpēc gaidāmas krasas ūdens līmeņa svārstības.

ASV izglābti slīkstoši aļņi - Sputnik Latvija
Video
ASV izglābti slīkstoši aļņi

Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts pastāstīja, ka Jēkabpilī ūdens līmenis naktī krasi cēlies, Salas salā applūdušas zemienes, taču kritiskais ūdens līmenis nav sasniegts.

Luksts uzsvēra, ka Krustpils novada iedzīvotāji par pašreizējo situāciju ir brīdināti.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inta Palkavniece norādīja, ka dienests kontrolē situāciju un nepieciešamības gadījumā ir gatavs nekavējoties sniegt palīdzību.

Ziņu lente
0