ASV bumbvedēji nometa pie Krievijas robežām 220 kg mācību bumbu

© REUTERS / Tim ChongAmerikāņu bumbvedējs B-52
Amerikāņu bumbvedējs B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aviācijas uzraugi piedalās savstarpējās mācībās ar Igauniju, Lietuvu un ASV, kuru laikā amerikāņu bumbvedēji trenējas bumbu nomešanā.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji B-52H, kuri spēj pārvest kodolieročus, izpildīja treniņu lidojumus Krievijas robežu tuvumā Baltijā, ‘vesta telekanāls "Zvezda".

Lidojuma uzdevuma izpildīšanā tika iesaistīti ASV Gaisa kara spēku bumbvedēji B-52H, kuri pacēlās no galvenās bāzes Ferfordā, Lielbritānijā. Pirms daudzu stundu lidojumiem uz lidmašīnas klāja tika iekrauts mācību munīcijas komplekts, lai veiktu trenēšanos bumbu nomešanā.

Kā Krievijas bumbvedējs Su-34 uzpildījis degvielu gaisā - Sputnik Latvija
Video
Kā Krievijas bumbvedējs Su-34 uzpildījis degvielu gaisā

Iepriekš Igaunijas bruņoto spēku preses dienests paziņoja, ka šonedēļ valsts gaisa telpā notiks savstarpējas mācības ar ASV Gaisa kara spēku stratēģisko bumbvedēju B-52 piedalīšanos. Saskaņā ar Igaunijas militārpersonu datiem, mācību plānā ir mācību bumbu nomešana (bez sprāgstvielas) Igaunijas Bruņoto spēku centrālajā poligonā.

Tika ziņots, ka amerikāņu stratēģisko bumbvedēju lidojumi tiks veikti ne mazāk kā 6 kilometru augstumā, savukārt nometamo bumbu svars sastāda 226 kilogramus. Savstarpējās mācībās tāpat tiks iesaistīti aviācijas uzraugi no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas un no Baltijas valstīs izvietotajiem NATO bataljoniem.

Pēc Igaunijas Militāro gaisa spēku komandiera pienākumu izpildītāja Rijvo Valges sacītā, savstarpējas mācības ar smagajiem bumbvedējiem sniegs "labu iespēju apgūt masveida aviācijas trieciena veikšanu sauszemes mērķiem".

Bumbvedējs-raķešu nesējs B-52 atrodas ASV bruņojumā kopš 1955. gada. Galvenais uzdevums, kura veikšanai tika izstrādāts B-52, ir piegādāt divas lieljaudas termiskas kodola bumbas  līdz jebkuras punktam PSRS. Neskatoties uz to, ka B-52 tika izstrādāta 50. gados aukstā kara vajadzībām, tā joprojām paliek galvenā ASV Gaisa kara spēku aviācijas tālās bombardēšanas galvenā lidmašīna.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltija kļuvusi par ASV ķīlnieku pēc NATO spēku dislokācijas

Par amerikāņu B-52H pārvešanu uz Eiropu kļuva zināms jau pērnajā gadā. Maskava nosauca šo lēmumu par "destabilizējošu soli".

"Tas, ka pie Krievijas robežām tiek novirzīti NATO spēki, kuri apgūst kaujas uzdevumus ar ASV stratēģisko bumbvedēju atbalstu, kuri spēj izdarīt kodoltriecienu, nekādā veidā neveicina spriedzes samazināšanos Eiropā. Atsevišķu valstu un to savienību savu militāro potenciālu palielināšana, turklāt pie mūsu valsts robežām, nodara kaitējumu starptautiskajai drošībai un destabilizē situāciju," paziņoja Krievijas ĀM Ieroču neizplatīšanas un kontroles jautājumu departamenta direktors Mihails Uļjanovs.    

Ziņu lente
0