Kooperatīvi apvienojas pret zemajām piena iepirkuma cenām

© Pixabay / Myriams-FotosPiens
Piens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija atsaucas uz graudu kooperatīvu pieredzi, kuras sāka pārdot savu produkciju par pasaules cenām.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Piena kooperatīvi nolēmuši apvienoties pret zemajām piena iepirkuma cenām, ziņo Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) mājas lapa.

LLKA pēdējā laikā gan atbalstīja, gan kritizēja sakarā ar publiski uzsākto diskusiju par krasajām piena iepirkumu cenu izmaiņām, kuras skarušas lielāko daļu piena kooperatīvu. Tas veicināja piena kooperatīvu apvienošanos ar mērķi sakārtot piena tirgu pēc graudaugu kooperatīva piemēra, kuri šo darbu veica pirms 15 gadiem.

Сливочное масло - Sputnik Latvija
Latvijas Tirgotāju asociācija: līdz gada beigām sviests kļūs lētāks

Pērnā gada beigās daļa piena pārstrādes uzņēmumu paziņoja, ka jau no 1. janvāra maksās par pienu par 5-7 centiem mazāk, nekā pērnā gada decembrī. Tādējādi, piena iepirkuma cena no 35-36 centiem/kg pazeminājās līdz 28-30 centiem/kg.

Kā uzskata LLKA, esošā iepirkuma cena pagaidām vēl ir pieņemama, ar to zemnieks var dzīvot un strādāt. Taču asociācijai rada sašutumu tas, ka cena samazināta bez brīdinājuma un tik asa kritiena iemeslu paskaidrošanas.

"Mums nav cita ceļa, kā vest sarunas par piena pārdošanu ar uzņēmumiem ārpus Latvijas. Latvijā var pārstrādāt 60 % vietējā piena, bet 40 % jāizved uz Lietuvu un Igauniju. Tā ir laime, ka varam to darīt, jo pretējā gadījumā piena govis, kas saražo 40 % piena, būtu jāizkauj," paziņoja LLKA piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atsaucas uz graudu ražotāju pieredzi. Viņš atgādināja, ka jau pirms 20 gadiem lielie graudu iepircēji diktēja, pēc kādām cenām un kādā daudzumā viņi pirks graudos no zemniekiem, kas stimulēja graudu kooperatīvu izveidošanu ar mērķi pārdot graudus pēc pasaules cenām. "Arī toreiz tika likti šķēršļi kooperatīvu centieniem, taču mēs panācām savu un šobrīd graudu audzētāji Latvijā saņem konkurētspējīgas cenas," paziņoja viņš.

Šobrīd par sadarbību savstarpējā piena pārdošanā vienojušies astoņi piena kooperatīvi, notiek pārrunas ar pircējiem ārpus Latvijas robežām par ilgtermiņa piegāžu līgumu noslēgšanu.    

Ziņu lente
0