Dārzeņi un augļi kļuvuši lētāki: PVN pazemināšana devusi pirmos rezultātus

© jalb / Panier "bio"Фрукты и овощи - здоровое питание
Фрукты и овощи - здоровое питание - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc PVN likmes samazināšanas Latvijā vietējiem dārzeņiem un augļiem, kura notika 2018. gada 1. janvārī, šie produkti kļuva lētāki un kļuva vairāk pieprasīti.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Ražotāji un tirdzniecības uzņēmumi jau novērtējuši dāvanu, kuru viņiem uzdāvinājušas Latvijas varas iestādes, jo jau šobrīd var manīt  rezultātu, kuru atnesa pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana Latvijas dārzeņiem, augļiem un ogām, vēsta Grani.lv.

Pazemināta PVN likme 5% apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām tika ieviesta 2018. gada pirmajā janvārī, un attiecas uz svaigiem, mazgātiem, attīrītiem un iepakotiem augļiem, ja tie nav sasaldēti, iesālīti un nav kaltēti.

Овощи - Sputnik Latvija
Saeima apstiprina PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem līdz 5%

Jaunais pievienotās vērtības nodoklis neattiecas uz produktiem, kuri Latvijā netiek audzēti vai tiek audzēti nelielā daudzumā: banāni, apelsīni, arbūzi, sēnes, paprika un tā tālāk.

"Mūsmāju dārzeņi" kooperatīva vadītāja Edīte Strazda pastāstīja, ka labvēlīgs efekts no PVN samazināšanas dārzeņiem, ogām un augļiem jau ir manāms.

Pēc Strazdas sacītā, ievērojams ietaupījums kļūst acīmredzams, kad veikali izraksta pavadzīmes dārzeņiem un augļiem. Turklāt šie produkti kļuvuši lētāki, atzīmē Strazda.

Viņa cer, ka PVN likmes samazināšana veicinās ēnu ekonomikas samazināšanos, taču tas būs manāms pavasarī, kad sāksies ielu tirdzniecība, un parādīsies pirmās zemenes un kāposti.

Maxima Latvija komunikāciju speciāliste Zane Udrase tāpat atzīmēja, ka pirmajās divās janvāra nedēļās, salīdzinot ar to pašu periodu 2016. gadā, Latvijai raksturīgo dārzeņu pārdošanas apjomi veikalos Maxima palielinājās par aptuveni 5%.

Dārzeņu paviljons Rīgas Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Koalīcija piekritusi samazināt PVN augļiem un dārzeņiem

2017. gada novembra beigās tika ziņots, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus par pievienotās vērtības nodokli Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Pazemināta PVN likme šiem produktiem tiks piemērota no 2018. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

Vērts atzīmēt, ka izskatot šo likumprojektu, Saeima noraidīja dažu deputātu iniciatīvas izmainīt vai paplašināt pazeminātas likmes piemērošanu.

Standarta PVN likme pārtikas produktiem Latvijā ir 21%. Pazeminātā likme 12% apmērā tiek piemērota bērnu pārtikai.    

Ziņu lente
0