Latvijas zinātnieki radījuši jaunu materiālu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasУченый в лаборатории
Ученый в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki izstrādājuši jaunu caurspīdīgu kristālu iegūšanas metodi.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Latvijas Universitāte Cietvielu fizikas institūta zinātnieki pratuši izveidot jaunu materiālu – stikla keramiku, vēsta lsm.lv.

Pētījumu veikšana notika speciālā laboratorijā ar minimālu putekļu daudzumu. Pēc institūta zinātniskā darbinieka Jurģa Grūbes sacītā, putekļi var sabojāt dažādus optiskus elementus.

"Stikla keramika ir tāds materiāls, kur mums ir stikls kā pamata viela, bet tur iekšā mēs esam iemācījušies izaudzēt maziņus, maziņus kristāliņus. Ja mēs salīdzinām ar cilvēka matu, tad tas ir 1000 reižu mazāks nekā cilvēka mata diametrs," — pastāstīja zinātnieks.

Bezpiltota automobiļis - Sputnik Latvija
Par Latvijas zinātnieku izstrādājumiem interesējas BMW, Damler un Scania

Kristālu ražošana tiek plaši izmantota pasaules rūpniecībā. Savukārt Latvijas zinātnieki izstrādāja jaunu caurspīdīgu kristālu iegūšanas metodi.

Pēc dažiem pilnveidojumiem nākotnē šī tehnoloģija varētu kļūt par ekonomiski izdevīgu un padarīt kristālu ražošanas procesu ātrāku. Pēc Grūbes sacītā, kristālu praktiskais pielietojums ir baltās gaismas iegūšana ar to palīdzību.

"Mēs laižam virsū LED starojumu, laižam uz mūsu materiālu, un mūsu materiāls LED starojumu pārkonvertē baltā gaismā. Otra lieta ir infrasarkanā stara pārveidošana. Mēs laižam virsū infrasarkano gaismu, un pēc tam šajā materiālā notiek process, kas šo starojumu konvertē cilvēka acij redzamā," — pastāstīja Grūbe.

Nākotnē stikla keramiku varēs izmantot, piemēram, gaismas diožu ražošanā.

Ziņu lente
0