ASV varasiestādes par "raķešu draudiem" Havaju salās: paši vainīgi

© U.S. Missile Defense AgencyЗапуск баллистической ракеты
Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš kļuva zināms, ka kļūdainais brīdinājums izsūtīts atbildīgā dienesta darbinieka vainas dēļ, kurš nospiedis nepareizo pogu.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Havaju štata varasiestādes nav ievērojušas piesardzības pasākumus apziņošanas situācijā, kā rezultātā noticis incidents – salas iedzīvotāji saņēmuši nepatiesu ziņu par raķešu draudiem, svētdien informēja ASV Federālās Sakaru komisijas pārstāvji.

Mobilais tālrunis - Sputnik Latvija
Havaju iedzīvotāji kļūdaini saņēmuši raķešu uzbrukuma draudu brīdinājumu

Sestdien, 13. janvārī Havaju salu iedzīvotāji saņēma paziņojumu: uz salu pusi lido ballistiskā raķete. Salinieki tika aicināti sameklēt patvērumu, turklāt tika apgalvots, ka tā neesot mācību trauksme. Vēlāk ASV Bruņoto spēku Klusā okeāna komandieri informēja, ka paziņojums nosūtīts kļūdas rezultātā.

"Havaju valdības rīcībā nebija saprātīgu drošības līdzekļu vai kontroles mehānismu, lai novērstu nepatiesā paziņojuma noraidīšanu," – paziņoja ASV FSK vadītājs Adžits Pajs.

Viņš nosauca incidentu par nepieņemamu un kritizēja vēlo – tikai pēc 38 minūtēm saņemto – noliegumu, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pajs uzsvēra, ka tamlīdzīgi trauksmes signāli mazina cilvēku uzticēšanos apziņošanas sistēmām un vājina to efektivitāti.

Iepriekš kļuva zināms, ka kļūdainais brīdinājums izsūtīts atbildīgā dienesta darbinieka vainas dēļ, kurš nospiedis nepareizo pogu. Havaju salu vadība solīja, ka kopš šī briža tamlīdzīgu paziņojumu izsūtīšanu kontrolēs vismaz divi cilvēki.

Par notikušo incidentu uzsākta izmeklēšana, informāciju par to saņēmis arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Ziņu lente
0