Finanšu ministrija iesaka neriskēt ar kriptovalūtām

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasBitmonēta
Bitmonēta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas finanšu ministrija brīdina, ka kriptovalūta ir finanšu instruments ar augstu riska pakāpi un manipulācijās ar to var palikt bez iztikas līdzekļiem.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. Kriptovalūtas kā finansiālos instrumentus Latvijas Finanšu ministrija vērtē piesardzīgi un iesaka atbildīgi pieņemt lēmumu par virtuālās naudas iegādi, vēsta Grani.lv.

Finanšu tirgus politikas departamenta direktore Aija Zitcere norādīja, ka gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija, gan Eiropas Savienības atbildīgās struktūras brīdina iedzīvotājus par to, ka kriptovalūta ir finanšu instruments ar augstu riska pakāpi.

Zitcere atzīmē, ka kriptovalūta nav vispāratzīts norēķinu līdzeklis, jo ar virtuālo naudu iespējams norēķināties tikai abu pušu savstarpējas vienošanās rezultātā. FM pārstāve paskaidroja, ka ar kriptovalūtu iespējams nopelnīt, taču tikpat labi var zaudēt pēdējo naudu.

Eksperte uzsvēra, ka katram, kurš spekulē ar virtuālajām valūtām, ir jāsaprot, ka var ieguldīt tikai tos līdzekļus, ko viņš var atļauties zaudēt.

Turklāt daudzas valsts iestādes satrauc tas, ka starp virtuālās naudas sūtītāju un saņēmēju nav nekādu vidutāju — banku vai kredītorganizāciju.

Visi norēķini kriptovalūtā notiek uz blokķēžu tehnoloģijas bāzes, kas, pēc būtības, ir saskaņā ar noteikumiem veidota nepārtraukta informāciju saturošu bloku ķēdīte. Visbiežāk bloķu ķēdīšu kopijas glabājas neatkarīgi, un tos apstrādā liels skaits dažādu datoru.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
"Stikla krelles": vai Rīgā varēs apmaksāt siltumu vai ūdeni ar bitmonētām

Tāpat jāatzīmē kriptovalūtu atšķirīgais tiesiskais stāvoklis pasaulē. Piemēram, Latvijā bitmonēta nav atzīta par oficiālu norēķinu līdzekli.

Patlaban Latvijā kriptovalūtas ir "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma" subjekts. Tas nozīmē, ka kompānijas, kas sniedz ar kriptovalūtām saistītus pakalpojumus, uzraudzīs valsts ieņēmumu dienesti. Atbilstošie grozījumi likumā tika iekļauti 2017. gadā un stāsies spēkā no 2019. gada.

Jāpiemin vēl viens piemērs. Aizvadītā gada nogalē Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstīja dekrētu "Par digitālās ekonomikas attīstību", kas faktiski legalizējis valstī visas kriptovalūtas, mainingu un citas operācijas, paverot plašas blokķēžu tehnoloģijas pielietojuma iespējas.

Arī Igaunijā tiek īstenoti vairāki ar kriptoekonomiku saistīti projekti, tostarp TokenEST un estcoin.

Ziņu lente
0