Politika

Eksperts: ASV vēlas grozīt kodollīdzsvaru pasaulē

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasKapitolijs
Kapitolijs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamais Krievijas militārais eksperts komentēja ziņojumus par Krievijas "kodolpriekšrocībām" ASV priekšā.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. ASV valdības izteiktie apsvērumi par to, ka Krievijai esot priekšrocības ASV priekšā kodolieroču ražošanas jomā, ir blefs ar ieganstu attaisnot jaunu bruņošanās sacensību pavērsienu no amerikāņu puses, sarunā ar RIA Novosti paziņoja pazīstamais militārais eksperts, Krievijas Aizsardzības ministrijas sabiedriskās padomes loceklis Igors Korotčenko, vēsta Sputnik Igaunija.

Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis – mazā un vidējā darbības rādiusa ieročnesēji

Iepriekš izdevums Huffington Post publicēja ASV jaunās kodoldoktrīnas daļu, ko iespējams atklāt sabiedrībai. Dokumentā uzsvērts, ka Krievijai ir nopietnas priekšrocības salīdzinājumā ar ASV un to sabiedrotajiem kodolieroču ražošanas un nestratēģisko kodolspēku jomās.

Pēc Korotčenko domām, tās ir tikai politiskas manipulācijas no ASV puses. Patlaban spēkā ir Krievijas un ASV līgums par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročieem, kas nodrošina paritāti no kodollādiņu un to nesēju viedokļa.

"Nevienam nav nekādu priekšrocību, abas puses nosaka savu kodolieroču triādes struktūru un kodolspēku veidošanas plānus spēkā esošo ierobežojumu ietvaros," — atgādināja Korotčenko.

Eksperts uzsvēra, ka priekšrocību neesamība pašlaik ļauj runāt par savstarpēju garantētu kodolieroču apturēšanu, kas novērš trešo pasaules karu. Komentējot ASV izteikumus par Krievijas priekšrocībām nestratēģisko kodolieroču jomā, Korotčenko izteica apsvērumu, ka runa varētu būt par operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem "Iskander M" un jūras bāzes spārnotajām raķetēm "Kalibr".

NATO - Sputnik Latvija
Izlūkdienestu veterāns: pēc PSRS sabrukuma NATO gribēja sašķelt Krieviju

"Tūlīt jāpiebilst, ka "Iskander" nepārkāpj līgumu par vidēja un maza darbības diapazona raķetēm, neskatoties uz Vašingtonas skaļajām apsūdzībām, kuru pamatā nav nekā, izņemot avīžu publikācijas," — uzsvēra eksperts. Viņš atgādināja, ka ASV jau vairākus gadu desmitus ražo "Kalibriem" līdzīgas jūras bāzes spārnotās raķetes "Tomahawk", taču pie tam ASV jau kopš padomju laikiem atsakās apspriest jebkādu šī bruņojuma kontroli.

Pēc Korotčenko domām, Vašingtonas rīcība kaitē stratēģiskajam līdzsvaram pasaulē, tāpēc ASV nāktos vēlreiz rūpīgi izvērtēt, kādas varētu būt bruņošanās sacensību jaunā pavērsiena iespējamās sekas.

"Mēs tajās neiesaistīsimies, taču jebkurā gadījumā Krievija atradīs atbildi, kas padarīs nevērtīgus jebkādus amerikāņu mēģinājumus izrauties priekšā," — konstatēja Korotčenko

ASV un Krievijas (PSRS) noslēgtie līgumi

 

  • Līgums START, ko Krievija un ASV parakstīja 2010. gadā, stājās spēkā 2011. gada 5. februārī. Saskaņā ar to abu pušu pienākums un samazināt kodolarsenālu tā, lai pēc 7 gadiem un turpmāk bruņojums kopumā nepāsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 kodolgalviņas un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas. Vienošanās paredz Krievijas un ASV informācijas apmaiņu par kodolgalviņu un kodolieroču nesēju skaitu divreiz gadā.
  • Līgums par mazā un vidējā darbības rādiusa raķešu likvidēšanu (INFT) tika parakstīts 1987. gada 8. decembrī Mihaila Gorbačova vizītes laikā Vašingtonā. 1991. gada maijā līgums bija izpildīts pilnībā — PSRS iznīcināja 1752 ballistiskās un spārnotās zemes bāzes raķetes, ASV — 859. Līgumam nav paredzēts noteikts termiņš. Abām pusēm ir tiesības to lauzt, uzrādot pārliecinošus pierādījumus. Pēdējos gados Maskava un Vašingtona regulāri pārmet viena otrai līguma pārkāpumus. ASV kongress decembrī pieņemtajā budžetā atvēlējis līdzekļus raķetes izstrādei, kas tieši pārkāpj līgumu.
Ziņu lente
0