Latvija daļēji pārņēmusi savā ziņā alkohola tirdzniecību Igaunijā

© Sputnik / Вадим АнцуповLatvijas un Igaunijas karogi
Latvijas un Igaunijas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alkohola akcīzes pieauguma rezultātā izveidojušies liela Igaunijas alkohola ražošanas un tirdzniecības uzņēmuma zaudējumi, un to nopirkusi liela kompānija no Latvijas.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. Pēc Igaunijas valdības lēmuma palielināt alkohola akcīzi, liela daļa valsts iedzīvotāju aktīvi apmeklē Latviju ar mērķi iegādāties salīdzinoši lētus spirtu saturošus šķidrumus vairumā, taču Latvijas alkohola tirgotāji nolēmuši tuvoties "ugunsūdens" patērētājiem Igaunijā, vēsta Sputnik Igaunija.

Jau pērnā gada decembrī Latvijas uzņēmums — alkohola ražotājs un tirgotājs Аmber Beverage Group noslēdzis darījumu ar Igaunija kompānijas Remedia akcionāriem par uzņēmuma daļu pārpirkšanu. Tallinas pilsētas domes informācijas portāls Stolitsa informēja, ka piektdien, 12. janvārī Igaunijas Konkurences departaments beidzot atļāvis Amber Beverage Group nopirkt Remedia.

Lielveikalā - Sputnik Latvija
Alkohola tirdzniecība uz Latvijas robežas pārspēj visus rekordus

Pēc darījuma noteikumu izvērtēšanas departaments atzina, ka iemesli, kuru dēļ darījums nav iespējams, nav konstatēti. Amber Beverage Group ir starptautiska kompānija ar centrālo ofisu Rīgā.

Pēc neatkarības atjaunošanas Remedia bija pirmais privātais uzņēmums, kas saņēma alkoholisko dzērienu ražošanas atļauju. 2018. gada sākumā Remedia bija trešais lielākais alkohola tirdzniecības uzņēmums Igaunijā.

2016. gadu Remedia noslēdza ar 6,8 miljonu eiro apgrozījumu un ceturtdaļmiljonu eiro lieliem zaudējumiem.

Iepriekš jau vēstīts, ka, saskaņā ar 2017. gada rezultātiem, Latvijā nopirktais Igaunijas iedzīvotāju alkohola apjoms pilnībā atbilda alkoholisko dzērienu tirdzniecības sarukumam Igaunijā.

Sastrēgumi Maskavā - Sputnik Latvija
Autokolonna uz Latviju: protests pret alkohola akcīzi

Piemēram, Tartu alusdarītava A. Le Coq pārdod Latvijā, pie Igaunijas robežas aptuveni 40% savas produkcijas. Tas ir absolūts rekords šī rādītāja ziņā Eiropas Savienībā. Iepriekš lielāko rādītāju demonstrēja Dānija. Arī lielā igauņu alusdarītava Saku novērtē, ka Latvijā realizē apmēram 30% savas produkcijas.

Pēdējo gadu laikā alus tirdzniecības apjoms Igaunijā ir stabili krities par 3-5% gadā, bet 2017. gadā tas kritās par 15%, taču pašas igauņu alusdarītavas zaudējumus necieta — tās palielināja pārdošanas apjomus, pateicoties darbības paplašināšanai kaimiņvalstī — Latvijā. 

Ziņu lente
0