Latvieši varēs sazināties ar valsti pa e-pastu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasLatvieši varēs sazināties ar valsti pa e-pastu
Latvieši varēs sazināties ar valsti pa e-pastu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti vēlas paātrināt oficiālās elektroniskās adreses ieviešanu kā alternatīvu sarakstei reģistrācijas vietā, tad latvieši varēs paziņot par pārvākšanos elektroniski.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Speciāla darba grupa meklēs veidus ātrākai oficiālās elektroniskās adreses ieviešanai, paziņoja sēdē Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības lietu komisija.

Par to tiek ziņots Saeimas mājas lapā.

Šobrīd oficiālās vēstules tiek sūtītas uz deklarētās dzīvesvietas adresi, kas izraisa grūtības tiem, kuri pārvākušies uz ārvalstīm.

Путешествие - Sputnik Latvija
Politico: Latvija – zūdošā valsts

Tādēļ Eiropas Latviešu apvienība (ELA) uzstāj uz paātrinātas oficiālās elektroniskās adreses ieviešanas iedzīvotāju sarakstei ar valsti un pašvaldībām.

Saskaņā ar esošo likumdošanu par dzīvesvietas maiņu ir jāpaziņo trīsdesmit dienu laikā. Turklāt, lai to izdarītu, nepieciešams vērsties attiecīgajā dienestā iepriekšējās reģistrācijas administratīvajā rajonā.

Šāda lietu kārtība ir pretrunā ar ES noteikumiem, saskaņā ar kuriem Eiropas Savienības iedzīvotāji var atrasties citā ES valstī līdz trīs mēnešiem bez jebkādu formalitāšu kārtošanas, vienkārši ņemot līdzi spēkā esošu personu apliecinošu apliecību vai pasi.

Šo neatbilstību dēļ valsts iestādes ne vienmēr var sazināties ar latviešiem.

Pēc komisijas priekšsēdētāja Ritvara Jansona domām, lai atvieglotu oficiālo komunikāciju, pēc iespējas ātrāk jāievieš oficiālais e-pasts, nevis, piemēram, atļaut deklarēt divas dzīvesvietas.

Komunikācijai ar valsts iestādēm tiks izveidota speciāla elektroniskā adrese, kura ļaus pārsūtīt ierobežotas pieejas informāciju.

Šobrīd likums paredz, ka privātpersonu oficiālo e-pastu sāks reģistrēt sākot ar 2018. gada 1. jūniju, taču komisijas deputāti vēlas paātrināt šo procesu.

Kā jau ziņoja Sputnik Latvija, Eiropas Latviešu apvienība iesniedza parlamentā piedāvājumu ieviest pensijas ar ienākumu nodokli neapliekamo minimumu līmenī, kurš pieņemts valstīs, kur šī pensija nopelnīta. Līdz ar to Latvija cer ne vien atgriezt daļu pensionāru dzimtenē, bet arī papildināt budžetu.    

Ziņu lente
0