Ukrainā ierosināts padomju periodu uzskatīt par "okupāciju"

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs paziņojis, ka valstī nepieciešama informācijas kampaņa ar mērķi atzīt "komunistisko okupācijas režīmu".

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs paziņojis, ka Kijevai jāuzsāk darbs ar mērķi atzīt padomju periodu par "okupāciju", vēsta Sputnik Lietuva. Savu viedokli viņš pauda "5 kanal" ēterā piektdien.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Ukraina atzīta par trūcīgāko valsti Eiropā

"Aizvien biežāk politiskajā laukā skan tēzes uz vēsturiska pamata. Runa ir par padomju okupāciju, par boļševistiskā, pēc tam – komunistiskā okupācijas režīma definēšanu," – teica Vjatrovičs. 

Pēc viņa domām, valstī esot vajadzīga atbilstoša informācijas kampaņa.

Tāpat viņš uzskata, ka būt nepieciešams oficiāli ziņot par mūsdienu Ukrainas pēctecību ar Ukrainas Tautas Republiku, kas pastāvēja 1917.–1921. gg.

Pēc Vjatroviča domām, jautājums jāizskata valsts parlamentā.

"Tas ir liela mēroga informācijas darbs, kas jāpastiprina, tas formēs mūsdienu Ukrainas pēctecību ar UTR, tas iezīmēs to, kas bijis padomju periods," – viņš paziņoja.

Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta direktors pavēstīja, ka viņa iestāde nodarbojas, piemēram, ar grozījumiem likumdošanā, kas liktu atzīt UTR laiku apbalvojumus par valsts apbalvojumiem.

Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Ukraiņu politķu patriotisms pārbaudīts ar Krievijas himnas palīdzību

UTR parādījās 1917. gada revolūcijas laikā. Tas bija neliels valstiskais veidojums. Pēc Ukrainas PSR izveidošanās ar galvaspilsētu Harkovā tai tika nodotas teritorijas, kas Krievijas impērijas periodā piederēja Donbasam un Novorossijai – Doņecka, Luganska, Hersona, Nikolajeva, Odesa, Dņepropetrovska, Kirovograda. 40. gadu sākumā republikas sastāvā iekļāvās Austrumu Galicija, Ziemeļbukovina, kā arī Dienvidu Besarābija. 1945. gadā republikai pievienojās Aizkarpati, 1954. gadā – Krima.

Kopš 2015. gada maija Ukrainā ir spēkā likums, kas nosoda komunisma un nacisma režīmus, tostarp aizliedz padomju simbolikas propagandu. Saskaņā ar likumu paredzēts pārdēvēt pilsētas un ielas, kas nosauktas par godu padomju valsts darbiniekiem.

Ziņu lente
0