Viedoklis

Šef, viss ir pagalam: Krievija atkal nav sabrukusi

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasФлаг России
Флаг России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu "ģeopolitiķu" un Krievijas liberāļu prognozes vēstīja, ka 2017. gadā Krievijai bija jāsabrūk, taču pareģojums kārtējo reizi nav piepildījies. Jauno sabrukuma datumu Vašingtona vēl nav izvēlējusies.

Tagad Krievijas sabrukums ir vairākkārt paātrināts un, domājams, tā "sabruks" ar atpakaļejošu datumu. 2017. gads taču ir beidzies. Šim gadam daudzi "Krievijas draugi" pareģoja visvisādas apokaliptiskas lietas. "2017. gadā Krievija sabruks", "līdz 2017. gadam Krievija beigs pastāvēt" – tamlīdzīgi eshaktoloģiski pareģojumi klīda starp visādiem "gaišreģiem", raksta RIA Novosti komentētājs Vladimirs Korņilovs.

Laiku pateica priekšā intuīcija

Pirms desmit gadiem šo frāzi gluži kā burvestību atkārtoja kādā ukraiņu televīzijas šovā, kas tika rīkoti "oranžajos gados". Toreiz 2017. gads tika bieži minēts sakarā ar to, ka tajā bija ieplānota Krievijas Melnās jūras flotes aiziešana no Sevastopoles. Kāds mediju personāžs, vēlākais 2014. gada Maidana ideologs un nozīmīga personība pēcmaidana Ukrainā, riebīgi ķiķinādams, klāstīja: "Par ko jūs tur runājat! Līdz 2017. gadam Krievijas vairs nebūs, Krievija līdz tam laikam sabruks."

Флаги Германии, России и ЕС - Sputnik Latvija
Adidas vadītājs aicina Eiropu uzlabot attiecības ar Krieviju

Pēc tam viņš domu atkārtoja Krievijas Dienai veltītajā pieņemšanā, ko organizēja Krievijas vēstnieks Ukrainā Viktors Černomirdins.

Pēc tam frāze iegāja modē ukraiņu un krievu liberālā tusiņa lokā – klāstīt par to, ka 2017. gads būs pēdējais Krievijas vēsturē. Grūti gan teikt, kāpēc tieši tā. Laikam jau frāze "17. gads" šo cilvēku acīs pildīta ar kaut kādu simbolisku jēgu Oktobra revolūcijas sakarā.

Piemēram, ukraiņu psihoanalītiķis (vesels zinātņu doktors) Aleksandrs Filcs pirms trim gadiem skaidroja: "Krievija sabruks 2017. gadā. Šo laiku pateica priekšā intuīcija. Es tā jūtu."

Interesantākais ir tas, ka ar līdzīgiem "argumentiem" savas prognozes pamatoja arī daži "eksperti" Krievijā. Piemēram, zināmās aprindās pazīstamais Staņislavs Belkovskis arī stāstīja, ka Krievijas varas "pašsabrukšanas" process notiks 2017. gadā, un "paskaidroja" tieši tāpat kā minētais psihoanalītiķis: "Kāpēc? Nevaru paskaidrot. Intuitīvi."

"Ģeopolitiķu" viedoklis

Tajā pašā 2014. gadā Ukrainas izdevums "Glavkom" Kijevā organizēja apaļo galdu "Krievijas sabrukums: Ukrainas draudi un izaicinājumi". Tur jautājums par Krievijas sabrukšanu ap 2017. gadu pat netika īpaši apspriests – tas jau tāpat bija skaidrs. Vairāk apspriedās par to, ko šajā laikā iesākt Ukrainai, un nonāca pie slēdziena, ka tai jāgatavojas "Krievijas teritoriju ieņemšanai".

Gāzes cauruļvadi - Sputnik Latvija
Ukrainā stāsta par plāniem uzspridzināt Krievijas gāzesvadu

Kaut kāda Olga Kurnosova, kuru šajā pasākumā stādīja priekšā kā "no Krievijas emigrējušu politiķi", paziņoja: ja vara nemainīsies ātrāk, "asiņains scenārijs ir 2017. gads". Ukraiņu filozofs Sergejs Dacjuks sāka stāstīt, ka Ukrainai pēc tam vajag "jebkurā gadījumā kontrolēt" teritorijas līdz Stavropolei, Kurskas, Voroņežas apgabalus un pat Baltkrieviju (laikam jau to arī pieskaitīja "sabrūkošajai Krievijai"). Par Kijevas "tiešo uzdevumu" Dasjuks nosauca šo teritoriju "pašvaldības organizāciju".

"Petro Porošenko bloka" struktūru PR speciālists Aleksandrs Noinecs tāpat pirms trim gadiem vēstīja: "Līdz 2017. gadam Krievija sabruks," jo "izdzīvošanas sacensībās" esot jāpaliek tikai vienai valstij – Ukrainai vai Krievijai. Un, protams, viņam likās, ka galu galā palikšot Ukraina.

No ukraiņu "ekspertiem" centās neatpalikt arī politiķi. labējo ultranacionālistu partijas "Brīvība" līderis Oļegs Tjagņiboks tikai pirms gadiņa, atsaucoties uz "lielu skaitu politologu un ģeopolitiķu" (jā, jā, patiešām – ģeopolitiķu), skaidroja, ka 2017. gadā Krievija sabruks un Ukrainai nāktos tai "palīdzēt" un izmantot sabrukuma augļus. Viņš pat jau ieplānoja, ka Kijeva atņemšot Krievijai 1/15 daļu Krievijas zelta un dimantu fonda.

V.Vasņecova gleznas Trīs spēkavīri reprodukcija - Sputnik Latvija
Ukrainā aizliegtas pasakas par krievu spēkavīriem

Ukraiņu diplomāts Jurijs Ščerbaks bilda, ka 2017. gadā Krieviju "ķers Dieva sods". To ar lielāko prieku klāstīja arī rietumnieciski noskaņotie Krievijas mediji.

Malā nespēja palikt pat ukraiņu astrologi. Vlads Ross, kuru visi ukraiņu mediji citē katra Jaunā gada priekšvakarā, 2014. gada nogalē ziņoja, ka 2017. gadā Putins tikšot gāzts, un Krievija sašķelšoties trīs daļās.

Protams, arī miljardieris Džordžs Soross solīja Krievijai "totālu ekonomisko krahu" līdz 2017. gada beigām.

Vēl lielāku paātrinājumu

Tagad ar kārtējiem "Krievijas sabrukuma" datumiem raibie "eksperti" un "ģeopolitiķi" kļuvuši piesardzīgāki. Laikam jau vēl nav izdomājuši tikpat simbolisku gadu kā 2017.

Бизнес-магнат Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Eiropieši vēlas atbrīvoties no Džordža Sorosa

Piemēram, visi liberālie saiti zibeņātri uztvēra un sāka grozīt "Krievijas politiķes" Nataļjas Guļevskas tēzi: "Ar Putinu vai bez viņa, Krievija tik un tā būtu sagaidījusi kārtējo sabrukuma pavērsienu, taču tagad tas būs daudzkārt paātrināts."

Tātad jaunais sabrukuma datums vēl nav izraudzīts. Taču, ja ukraiņu "ģeopolitiķiem" un krievu liberāļiem ir taisnība, Krievijai bija jāsabrūk 2017. gadā, taču tagad tās sabrukums ir "vairākkārt paātrinājies". Tad jau laikam Krievija "sabruks" ar atpakaļejošu datumu.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0