ES nolēma pieprasīt no Krievijas kompensāciju par cūkgaļas ievešanas aizliegumu

© Foto : pixabay.com / HansSivēni aizgaldā
Sivēni aizgaldā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele grasās katru gadu piedzīt no Krievijas aptuveni 1,4 miljardus eiro, turklāt summai ir jāpalielinās katru gadu par 15%; Pasaules tirdzniecības organizācija jau nosūtījusi ES prasību arbitrāžas tiesai.

RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienība nolēmusi piedzīt no Krievijas 1,39 miljardus eiro gadā par cūkgaļas importa ierobežojumiem, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz amerikāņu izdevumu Politico.

Rakstā norādīts, ka Eiropas Savienība pastiprina spiedienu uz Krieviju "spoguļsankciju cīņā".

Izdevuma informācijas avoti atzīmē, ka pēc ierosinājuma par naudas soda piedziņu no Krievijas PTO nosūtīja šķīrējtiesai Briseles prasību par kompensācijas izmaksu. Eiropas Savienības pārstāvis paskaidroja, ka arbitrāžas process noteiks, vai prasība ir taisnīga. Pēc tam tiesa noteiks, vai šādu soda mēru drīkst piemērot pret Krieviju.

Kā vēsta Politico, 2016. gadā PTO paziņoja, ka Krievijas ieviestais cūkgaļas importa aizliegums no ES ir "pretlikumīgs". Šis Krievijas lēmums kļuva par "smagu triecienu" Dānijas, Vācijas un Nīderlandes lauksaimniekiem.

"Sankcijas kļuva par Krievijas iespēju palielināt gaļas ražošanas apjomus pēc tam, kad tirgū pazuda konkurence ar ārvalstu kompānijām," — atzīmēts rakstā. Brisele savukārt cenšas "apstrīdēt politiski motivētu pārtikas sankciju likumīgumu pret ES", — raksta autors.

Cūkas - Sputnik Latvija
ES pieprasa PTO sodīt Krieviju par cūkgaļas importa ierobežojumiem

Briseles prasītā ikgadējā kompensācija 1,39 miljarda eiro apmērā sastāda cūkgaļas eksporta apjomu no Eiropas Savienības uz Krieviju 2013. gadā. Saskaņā ar Eiropas ierēdņu plāniem, piedzītās summas apmēram katru gadu ir jāpalielinās par 15 procentiem.

2014. gada sākumā Maskava aizliedza cūkgaļas ievešanu no ES valstīm. lēmuma pamatā bija Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, kurš 2013. gadā tika reģistrēts Lietuvā un Polijā. 2016. gadā PTO paziņoja, ka Krievijas embargo ir pretrunā ar Vienošanos par sanitāro un fitosanitāro pasākumu piemērošanu. Krievijas apelācija tika noraidīta.

2017. gada ziemā Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija paziņoja, ka gaļas ievešanas aizliegums ir atcelts, un PTO prasības ir izpildītas. Taču iestāde paziņoja, ka cūkgaļa joprojām atrodas ievešanai aizliegto produktu sarakstā sakarā ar pārtikas embargo, kurš tika ieviests 2014. gadā, atbildot uz ES sankcijām.

Ziņu lente
0