Donātu Baņoni apsūdz sadarbībā ar VDK

© Sputnik / Галина Кмит / Pāriet pie mediju bankasDonāts Baņonis
Donāts Baņonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelaiķa Donāta Baņona dēls noliedz, ka viņa tēvs kādreiz būtu sadarbojies ar VDK, un stāsta par vēlmi "savākt čemodānu un bēgt no valsts".

RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Slavenais lietuviešu teātra un kino aktieris Donāts Baņonis, aizgājis viņsaulē 2014. gadā, un galvenais Lietuvas kamerorķestra diriģents Sauļus Sondeckis, miris 2016. gadā, padomju periodā esot bijuši savervēti VDK, apgalvo izdevums Zmones, atsaucoties uz Lietuvas Genocīda un iedzīvotāju pretošanās pētījumu centru.

Portāls kgbveikla.lt, kurā kopš 2012. gada tiek publicēta informācija par bijušajiem VDK darbiniekiem Lietuvā, pašlaik nedarbojas.

Lato Lapsa - Sputnik Latvija
Lato Lapsa aicinājis dzejnieku Rokpelni pastāstīt, par ko "stučījis" VDK

Baņonis it kā strādājis ar segvārdu Bronius. "Saskaņā ar VDK dokumentu datiem, aģents Bronius (Baņonis) tika savervēts 1970. gada oktobrī sakarā ar viņa personīgajiem sakariem ar lietuviešiem ārzemēs," teikts centra paziņojumā. Kā tiek atzīmēts, viņš nodevis ziņojumus VDK lielākoties par ASV dzīvojošajiem lietuviešiem. "1974. gadā aģents Bronius no aģentūras tīkla tika izsvītrots sakarā ar to, ka togad viņu ievēlēja par Lietuvas PSR Augstākās padomes deputātu," norāda centrs.

Aktiera dēls, televīzijas un teātra režisors Raimunds Baņonis paziņoja portālam 15min, ka ir ļoti pārsteigts par šo ziņu, un atzīmēja, ka 1970. gadā viņa tēvs saņēma instruktāžu, kā jāuzvedas Amerikā, dodoties uz šo valsti.

"1970. gadā tēvs devās uz Ameriku, viņš stāstīja, ka viņu izsauca uz instruktāžu, kā jāuzvedas šajā valstī. Neko citu no tēva neesmu dzirdējis. Nezinu, nesaprotu, kas šeit notiek. Saprotu vienu, ka ir jāvāc čemodāni un jābēg no šīs valsts, jo šeit bail kļūst pat man," — teica portālam Baņona dēls.

Žurnālists un publicists Anatolijs Vasermans - Sputnik Latvija
Intervija
Vasermans: Grībauskaite atriebjas Krievijai par savu komunistisko pagātni

Slavenais lietuviešu diriģents, Lietuvas kamerorķestra vadītājs, Ermitāžas valsts orķestra "Sanktpēterburga Kamerata" dibinātājs un ilggadējais galvenais diriģents Sauļus Sondeckis, saskaņā ar Centra datiem, savervēts 1962. gadā un strādājis ar segvārdu Saliut.

"VDK dokumentos norādīts, ka Sauļus Sondeckis tika savervēts 1962. gadā un aģentūras sarakstā atradās līdz 1982. gadam. VDK interesēja Sondecka tēvs Jackuss Sondeckis, kurš emigrēja uz ASV un Amerikā strādāja avīzē Keleivis (latv. "Pasažieris")," atzīmē iestāde.

"Attieksme pret to ir ļoti negatīva, es neesmu redzējis pašus dokumentus. Es zinu, kas bija mans tēvs, kādus panākumus guvis. Tēvs nekad nav parakstījis neko, kas drukāts ar rakstāmmašīnu, viņš rakstīja tikai ar roku. Parādiet man dokumentu, kurā ir viņa paraksts, tad es vēl varētu kaut ko pateikt, taču es zinu, ka nekas tamlīdzīgs nav bijis. Man ir ļoti nepatīkami, jo cilvēks jau ir miris, bet tagad sākuši kaut ko runāt," — aģentūrai RIA Novosti pastāstīja televīzijas producents Sauļus Sondeckis, diriģenta dēls.

Viņš atzīmēja, ka 1992. gadā jau tika atklāti dokumenti, taču tajos diriģents tika norādīts ar citu segvārdu, un "toreiz mans tēvs atklāti un godīgi sniedza noraidošu atbildi".

Ziņu lente
0