Politika

Latvijā rit cīņa par karoga un himnas tīrību

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogi
Latvijas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti izraudzījušies Latvijas karoga toni un audumu, kā arī valsts himnas ritmu un tonalitāti.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Latvijā plānots noteikt stingrākas prasības valsts karoga ārējam izskatam. Atbilstošs likumprojekts jau apstiprināts valdībā, taču par to vēl nāksies debatēt Saeimā, ziņo portāls Vesti.lv, atsaucoties uz LNT.

Grozījumus sagatavojusi Ārlietu ministrija, atbildot uz daudzajām iedzīvotāju sūdzībām par to, ka Latvijā aizvien biežāk redzami nepareizas krāsas karogi. Pēc konsultācijām ĀM noteica, ka vienīgais pareizais tonis Latvijas karogā ir karmīnsarkans.

Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas himnai draud briesmas, taču iedzīvotāji izsmej zinātniekus par kļūdu

Taču ĀM nolēmusi paveikt darbu līdz galam un noteikusi arī materiālu, no kura jāizgatavo pareizie Latvijas karogi, jo no tā atkarīgs, kā karogs izskatās un cik izturīgs tas ir. Likuma grozījumi paredz, ka karogu ražotāju darbu Latvijā kontrolēs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Diezin vai ir vērts piebilst, ka karogu ražotāji nav sajūsmā par jaunievedumiem, — viņi uzskata, ka valsts aizvien vairāk aizraujas ar totalitārismu.

"Tā ir totalitāras valsts pazīme. Nav nekādas vajadzības noteikt, no kāda auduma ir jāšuj karogi mūsu valstī. To nav darījuši mūsu kaimiņi lietuvieši un igauņi. Tam nav nekāda racionāla pamata. Vai ar likuma pieņemšanu visā Čaka ielā pēkšņi būs visi vienā krāsu tonī un vienāda auduma karogi? Nē, tā nebūs," — uzsvēra uzņēmuma "Latvijas tekstils" direktors Oskars Polmanis.

Nedziediet himnu džeza ritmā

Taču jaunā gada pirmā nedēļa izcēlās arī ar Latvijas himnas tīrības un šķīstības sargu neparastu aktivitāti. Ekspertu konsīlijs sapulces gaitā Latvijas Zinātņu akadēmijā sagatavoja slēdzienu uz 20 lappusēm par to, kam ir tiesības izpildīt himnu, un kā to izdarīt.

Pēc ekspertu domām, "Dievs, svētī Latviju!" ir jāizpilda, pievēršot īpašu uzmanību atskaņojuma kvalitātei, bet aranžējumi repa un džeza stilā ir jāaizliedz. Turklāt speciālisti izvirzījuši īpašas prasības pret izpildījuma tonalitāti. Piemēram, korim ar pavadījumu ieteikts izmantot tonalitāti la bemola mažorā. Ja himnu dzied viens cilvēks, ieteicamā tonalitāte — re mažors.

Рижский троллейбус, архивное фото - Sputnik Latvija
Rīgas Satiksme nesodīs vadītāju-latvieti par t-kreklu ar uzrakstu "Rossija"

Tāpat norādīts arī ieteicamais izpildījuma temps — 96 sitieni minūtē. Pārāk ātri izpildīt Latvijai tik svarīgu kompozīciju nav ieteicams, atzīmēja konsīlijs. Ekspertu slēdziens sniegts ieteikuma līmenī, taču viņi pieprasa šīs idejas iekļaut Latvijas normatīvajos aktos.

Himna ir valsts simbols, un pret to jāizturas ar cieņu, norāda LZA humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas vadītāja Raita Karnīte. Viņa uzskata, ka himnas izpildījumā patlaban vērojamas kļūdas un neprecizitātes, un tam ir svarīgas sekas. Pirmkārt, pēc viņas domām, himna tiekot kropļota, otrkārt, himnu izpilda kori, kuri tāpat pārņem nepareizu dziedāšanas stilu.

Iepriekš Karnīte paziņoja, ka, pēc viņas domām, himnas izpildījumu solo nāktos aizliegt.

Ziņu lente
0