Politika

Eiropa no jauna iet pret ASV: šoreiz Kubas dēļ

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSEiropas Savienības augstā pārstāve Federika Mogerīni
Eiropas Savienības augstā pārstāve Federika Mogerīni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES ārpolitikas vadītāja Federika Mogerīni vizītes laikā Kubā kritizējusi ASV darbību – pēc viņas domām, salas ekonomiskā blokāde ir nelikumīga.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienības augstā pārstāve Federika Mogerīni, atrodoties divas dienas ilgā vizītē Kubā, nosodīja Savienoto Valstu ieviesto salas ekonomisko blokādi, vēsta Sputnik Igaunija.

Pēc Federikas Mogerīni vārdiem, viņa izjutusi kubiešu satraukumu jautājumā par ASV ierobežojošajiem pasākumiem, viņa ir vienisprātis ar šo satraukumu un uzskata blokādi par nepieņemamu. Vēl joprojām saglabājas lielākā daļa ekonomisko un tirdzniecisko ierobežojumu, ko ASV ieviesušas jau aptuveni pirms 50 gadiem pret sociālistisko Kubu. Taču ar ASV eksprezidenta Baraka Obamas palīdzību daži salas boikota elementi atcelti vai mīkstināti. Šīs pārmaiņas tika uzskatītas par attiecību uzlabošanos. Baltā nama jaunais vadītājs Donalds Tramps šo procesu pārtrauca.

Заход ракетного крейсера Петр Великий в сирийский порт Тартус - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas jūras kara bāze Sīrijā: Krievija atgriežas lielajā ģeopolitikā

"Blokāde neko neizšķir. To eiropieši daudzkārt ir teikuši saviem amerikāņu draugiem, šo viedokli esam apstiprinājuši arī ANO, — atgādināja Federika Mogerīni runā Havanas universitātē. — Mēs labi zinām, ka vienīgais blokādes rezultāts ir sieviešu, vīriešu un bērnu dzīves pasliktināšanās." "Blokāde ir novecojusi, tā ir nelikumīga," — pavēstīja Mogerīni, atklāti kritizējot "amerikāņu draugu" rīcību starptautiskajā arēnā, kas pēdējā laikā atgadās aizvien biežāk. Iepriekš Brisele negatīvi vērtēja Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Eiropas Savienība ir sagatavojusi un parakstījusi vienošanos ar Kubu par politisko dialogu un sadarbību, kas stājās spēkā 2017. gada 1. novembrī.

Federikas Mogerīni vizītes mērķis, kas norādīts Eiropas komisijas paziņojumā presei, ir apstiprināt Eiropas apņemšanos veidot ciešas attiecības at Kubu. ES diplomāte tikās ar salas valdības pārstāvjiem, apsprieda vienošanās īstenošanai nepieciešamos pasākumus, kā arī ES un Kubas padomes pirmās tikšanās dienas kārtību.

Ziņu lente
0