Ceļa nodeva ES tiks attiecināta uz visu autotransportu

© Sputnik / Александр ЛиповецAutomašīnas uz ceļa
Automašīnas uz ceļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreiz Eiropas komisija izvērtē iniciatīvu, kas paredz attiecināt ceļa nodevu uz visu autotransportu.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Eiropas komisija plāno mainīt ceļu nodevas nomaksas kārtību, kas līdz šim bija attiecināta tikai uz smagajiem kravas transporta līdzekļiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Šo informāciju publicēja Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības palāta (KODA), kas atzīmēja, ka valstī līdz 8. janvārim tiek apkopoti uzņēmēju un KODA locekļu viedokļi šajā jautājumā ar mērķi veidot vienotu Igaunijas biznesa viedokli.

Vēstīts, ka Eiropas komisija iecerējusi paplašināt ceļu ekspluatācijas maksas kārtību un attiecināt to uz visu ceļu transportu, kas izmanto ES ceļu infrastruktūru.

Pēc EK domām nebūtu taisnīgi aplikt ar autonodokli tikai konkrētu transporta līdzekļu grupu, jo līdz ar smago kravas transportu ceļus tikpat negatīvi ietekmē arī autobusi un citi transporta līdzekļi. Lai atvieglotu situāciju un nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi, komisija iesniegusi ierosinājumus ceļa nodevu direktīvas 1999/62/ЕS pielietojuma sfēras paplašināšanai un attiecinašanai uz visām vieglajām automašīnām, mikroautobusiem, furgoniem un autobusiem.

Iela Viļņā - Sputnik Latvija
Viļņā ieviesta tūristu nodeva

Saskaņā ar grozījumiem, plānots piešķirt ES dalībvalstīm iespēju paplašināt uz starptautiskajiem pārvadājumiem attiecināto ceļa nodevu pielietojumu un attiecināt tās arī uz citiem ceļiem, kas tiek izmantoti valsts iekšējiem pārvadājumiem.

Piemēram, atļauts ieviest nodevas ceļu zonās, kurās bieži rodas sastrēgumi, kas traucē satiksmi, un nodevās saņemtos līdzekļus būtu iespējams atvēlēt alternatīvas meklējumiem sastrēguma problēmu risināšanai.

Turklāt ierosinājumos minēta arī iespēja diferencēt transporta nodevas smagajiem transporta līdzekļiem saskaņā ar izplūdes gāzu normām, lai veicinātu jaunāku un apkartējai video mazāk kaitīgu automašīnu lietošanu.

Ziņu lente
0