Polija pārdislocē tankus Leopard 2A5 pie Baltkrievijas robežām

© CRISTINA QUICLER / AFPТанк испанской армии Leopard 2E
Танк испанской армии Leopard 2E - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots, ka 116 tanki Leopard no 2. tanku bataljona tiks dislocēti diennakts brauciena attālumā no Brestas.

RĪGA, 31. decembris — Sputnik. Polija pārvieto veco tehniku rietumu virzienā, savukārt jaunāko bruņojumu, tostarp – tanku bataljonus un artilērijas kompleksus dislocē pie austrumu robežas, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerēvičs atskaitījies par 1. Varšavas tanku brigādes tanku bataljona formēšanas noslēgumu. Brigāde dislocēta 189 km attālumā no Brestas – Vesolas apdzīvotajā vietā. Politiķis paziņoja, ka Polijas armija sākusi īstenot jauno aizsardzības stratēģiju, pārdislocējot uz austrumiem modernāko tehniku.

"Mēs neesam gatavi atjaunot zaudētās teritorijas, mums jābūt gataviem apsargāt robežu, lai novērstu pretinieka iebrukumu Polijā," – apgalvoja Macerēvičs.

Pēc viņa vārdiem, 1. tanku bataljonu veido 44 tanki Leopard 2A5 un 14 tanki Leopard 2A4. Arī 2. tanku bataljons tiks nokomplektēts ar tankiem Leopard 2.

Ministrs pastāstīja, ka 2017. gada laikā Polijas valdība izdevusi 5,5 miljardus moderna bruņojuma iegādei.

Varšava iecerējusi palielināt valsts bruņoto spēku skaitlisko sastāvu līdz 200 tūkstošiem cilvēku. Galvenais mērķis, kas nosprausts karavīriem, — "panākt, lai Polijas armija varētu patstāvīgi atbildēt jebkuram pretiniekam".

Pie tam Macerēvičs izcēla Polijas "īpašo vietu" kartē un atbildību, ko Varšava uzņēmusies vājāko kaimiņu priekšā.

Nākotnē Varšava plāno patērēt aizsardzībai vairāk nekā 11 miljardus dolāru.

Virziena maiņa

Polijā dislocēts NATO bataljons - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: NATO mācības Polijā – "karstā kara" priekšnoteikums

Eksperti pievērš uzmanību tam, ka Polijas jaunā aizsardzības stratēģija paredz pārorientēšanos no rietumiem uz austrumiem un militārā potenciāla pastiprināšanu pie Baltkrievijas robežas. Tieši šurp pārvietots mūsdienīgākais bruņojums.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs konstatēja, ka kopš 2012. gada NATO kontingents pie Krievijas rietumu robežām pieaudzis trīskārt.

Baltijas valstīs un Polijā dislocētas četras bataljonu taktiskās grupas, ASV tanku brigāde. NATO daudznacionālo divīziju štābi Polijā un Rumānijā. Alianses ātrās reaģēšānas spēki pieauguši no desmit tūkstošiem līdz četrdesmit tūkstošiem cilvēku, viņu gatavības laiks samazināts no 45 līdz 30 diennaktīm.

Ziņu lente
0