"Laimas" pulkstenis skaita dienas līdz Latvijas simtgadei Paula mūzikas pavadījumā

© Sputnik / Sergey MelkonovОтреставрированные часы Laima
Отреставрированные часы Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā atklāts leģendārais "Laimas" pulkstenis, kura restaurācija izmaksāja sponsoriem vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Mīlas pārīši tagad tiksies pie "Laimas" pulksteņa maestro Raimonda Paula mūzikas pavadījumā, šim nolūkam viņš personīgi ierakstījis 24 melodijas, tāpēc rīdzinieku un pilsētas viesu iecienītā tikšanās vieta tagad kļuvusi pat vēl romantiskāka.

Pats Maestro "Laimas" pulksteņa svinīgajā atklāšanā piektdien, 29. decembrī, lietusgāzē, nebija īpaši runīgs un pat it kā būtu samulsināts ar īpašo uzmanību, kas viņam bija veltīta.

© Sputnik / Sergey MelkonovMaestro Raimonds Pauls
Маэстро Раймондс Паулс - Sputnik Latvija
Maestro Raimonds Pauls

Pauls sacīja, ka viņš tikai nospēlējis uz klavierēm dažas melodijas, ko atlasīja uzņēmuma Orkla Confectionery & Snacks Latvija vadība, restaurācijas darbu pasūtītājs, un pat nav dzirdējis, kā šī mūzika skanēs dzīvē.

"Rīgas centrs nav iedomājams bez "Laimas" pulksteņa. Tur notiek gan tikšanās, gan sapazīšanās un arī precēšanās. Joprojām tā ir populārākā kopā saiešanas vieta, tādēļ, ierakstot melodijas, centos tām panākt lirisku noskaņu." — stāsta Pauls.

Leģendārais "Laimas" pulkstenis pēc rekonstrukcijas, kas izmaksājusi Orkla Confectionery & Snacks Latvija 106 tūkstošus eiro, ārēji gandrīz nemaz nav mainījies.

Tikai vērīgs rīdzinieks pamanīs, ka zem pulksteņa ciparnīcas parādījās digitālais tablo, kurā var sekot līdzi laika atskaitei līdz Latvijas neatkarības 100. gadadienai, kas sāksies 2018. gada 18. novembrī pulksten 17.00.

© Sputnik / Sergey MelkonovAtjaunotais "Laimas" pulkstenis
Отреставрированные часы Laima теперь отсчитывают время до 100-летия Латвии - Sputnik Latvija
Atjaunotais "Laimas" pulkstenis

Laiks nebija izvēlēts nejauši, jo tieši šajā dienā un stundā 1918. gadā Rīgas Pilsētas II teātra ēkā (Latvijas Nacionālais teātris) tika parakstīta deklarācija par Latvijas neatkarības proklamēšanu.

Atjaunotā "Laimas" pulksteņa atklāšanā laika atskaiti līdz Latvijas simtgadei svinīgi aizsāka Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde.

Kopā ar ministri un Raimondu Paulu pasākumā piedalījās arī Orkla Confectionery & Snacks Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons un dizainers Arvis Sproģis.

""Laimas" pulkstenis ir daudz vairāk par funkcionālu un objektīvu laika rādītāju, tam piemīt arī ievērojama kultūrvēsturiskā vērtība un gadu gaitā šis pulkstenis ir kļuvis par vienu no Rīgas simboliem," — sacīja kultūras ministre Dace Melbārde.

© Sputnik / Sergey MelkonovOrkla Confectionery & Snacks Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons, maestro Raimonds Pauls un Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde
Томс Дидрихсонс, Раймондс Паулс и Даце Мелбарде на открытие отреставрированных часов Laima - Sputnik Latvija
Orkla Confectionery & Snacks Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons, maestro Raimonds Pauls un Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde

Ministre uzsvēra, ka pulkstenis atrodas pašā galvaspilsētas sirdī, blakus Brīvības piemineklim — Latvijas valsts galvenajam simbolam, un abas šīs vertikāles – Brīvības piemineklis un "Laimas" pulkstenis – vedina samērot abas – valstiski un personiski nozīmīgās laika dimensijas.

"Man prieks, ka, rekonstruējot "Laimas" pulksteni, ir padomāts par šo sasaisti, un kā skaista velte Latvijas simtgadei pulkstenis šodien uzsāks skaitīt un rādīt laiku līdz mūsu valsts dzimšanas dienai 2018. gada 18. novembrī," — uzsvēra Melbārde.

Laimas Labdarības namiņš - Sputnik Latvija
Pasteidzieties darīt labu: pie Laimas pulksteņa atvēries labdarības namiņš

Laima ir precīzākais pulkstenis Rīgā, kas jau pagājušajā, 20. gadsimtā kļuva par iecienītāko tikšanās vietu, bet tagad, kā uzskata organizatori, kļūs vēl populārāks.

Pirmā melodija, kas izskanēja svinīgajā atklāšanā pulksten 12.00, bija Paula slavena dziesma Cielaviņa.

Diemžēl neizdevās uzzināt, vai pašam komponistam patika atjaunota pulksteņa skanējums, jo viņš sasveicinājās ar klātesošajiem un ātri devās projām.

Runājot par precizitāti, uzmanīgie rīdzinieki ievērojuši, ka viena no pulksteņa ciparnīcām uzreiz pēc atklāšanas sākusi steigties par trim minūtēm, bet uzņēmumā Orkla Confectionery & Snacks Latvija apgalvo, ka problēma tiks atrisināta pēc iespējas īsākā laikā.

Ziņu lente
0