Ekonomiste: Latviju pametuši visi kvalificētie darbinieki

© Sputnik / из архиваЕлена Бреслав – экономист, директор центра дистанционного обучения в Государственной академии промышленного менеджмента им. Н.П. Пастухова
Елена Бреслав – экономист, директор центра дистанционного обучения в Государственной академии промышленного менеджмента им. Н.П. Пастухова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviju nav par ko apskaust – valsti pametuši visvairāk pieprasīto profesiju kvalificētākie pārstāvji, uzskata ekonomiste Jeļena Breslava.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Nodarbinātības valsts aģentūras rīcībā esošā informācija liecina, ka gandrīz visās Latvijas ekonomikas jomās aug brīvo darba vietu skaits, vēsta Mixnews.lv.

Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Lazdiņš: Latvija neizbēgami aicinās viesstrādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas

Jau novembra beigās NVA datu bāzē bija saskaitāmas 13 204 vakantās vietas, kuru vidū 3120 vakances celtniecībā, 2209 – apstrādes rūpniecībā, 1922 – administratīvajā un apkalpošanas sfērā, 1220 – automašīnu un motociklu remonta nozarē un 1218 vakantās vietas transporta un uzglabāšanas nozarē.

Ekonomiste Jeļena Breslava intervijā Sputnik Latvija radio paskaidroja, ka šāds bezdibenis darba tirgū nenovēršami novedīs pie prasību samazināšanās pret darbiniekiem un kvalificētu speciālistu aizstāšana ar nekvalificētu darbaspēku.

Taču, pēc Breslavas teiktā, tamlīdzīgi pasākumi nav iespējami daudzās darbības nozarēs, piemēram, darbā nav iespējams pieņemt pilotu bez licences.

"Latvijā mums, domājams, ir darīšana ar strukturālo bezdarbu, kad nepieciešams vienas kvalifikācijas darbaspēks, taču pieejami tikai citas vai zemākas kvalifikācijas darbinieki. Tā ir smagākā bezdarba forma, un valsti nekādi nevar apskauts, jo, visticamāk, vajadzīgi tieši tie cilvēki, kuri jau ir pametuši valsti," – atzīmēja ekonomiste.

Ziņu lente
0