Nosaukti bīstamākie produkti Jaungada svētku galdā

© Sputnik / А.СвердловСервированный стол с водкой и закуской
Сервированный стол с водкой и закуской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieteicams salātus, kapātas gaļas izstrādājumus, galertus gatavot mājās un nelielā daudzumā, lai ēdienu pārpalikumi neglabātos vairāk kā diennakti.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik. Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības iestāde Rospotrebnadzor publicējusi informāciju par to, kādi produkti no saindēšanās viedokļa ir bīstamākie svētku galdā, vēsta RIA Novosti.

"Pie bīstamākajiem pārtikas produktiem no infekcijas viedokļa ir sarežģītie salāti (it īpaši ar majonēzes un krējuma piedevu), konditorejas izstrādājumi ar krēmu, šaurma, kapātas gaļas izstrādājumi (kotletes, ruletes, pastētes), galerts u.c. Uz slikti nomazgātu augļu un dārzeņu virsmas var saglabāties infekcijas slimību, piemēram, vīrusa infekciju ierosinātāji," – teikts iestādes publikācijā.

Ar produktiem iespējams nodot salmonellozes, kampilobakteriozes, jersioniozes, dizentērijas, norovīrusu un rotovīrusu infekcijas, vīrusu hepatīta A un citu slimību izraisītājus.

"Turklāt lielu daļu veido pārtikas toksīnu infekcijas, kad produktos vai ēdienos uzkrājas dažādu mikroorganismu toksīni. Pārtikas saindēšanās un ar produktiem nodoto infekcijas slimību iemesli ir ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas pārkāpumi, to nepareiza glabāšana, pavāru un konditoru personiskās higiēnas noteikumu neievērošana," – informē iestāde.

"Lai nesaslimtu svētku dienās, iesakām salātus, kapātas gaļas izstrādājumus, galertus gatavot mājās un nelielā daudzumā, lai ēdienu pārpalikumi neglabātos vairāk kā diennakti. Ja tomēr iegādājaties gatavus ēdienus veikalā, pievērsiet uzmanību produkta pagatavošanas laikam un realizācijas termiņam. Pusfabrikātus, gaļas izstrādājumus obligāti atkārtoti apstrādājiet termiski. Kūkas, tortes ar krēmu ir jāuzglabā ledusskapī, neaizmirstiet, ka tas ir produkts, kas ātri bojājas," – brīdina Rospotrebnadzor.

Lielveikals Čehijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lai ēd to, kas ir: ES atzīts "produktu aparteīda" fakts

Speciālisti atgādināja, ka pirms gatavošanas un pēc kontakta ar jēlu produkciju ir jānomazgā rokas, jāizmanto atsevišķi virtuves dēlīši un naži – "jēlam" un "gatavam", rūpīgi jānomazgā (apstrādājot ar vārošu ūdeni) zaļumus, dārzeņus un augļus, negatavot iepriekš (vairāk nekā diennakti iepriekš) kapātu gaļu, jāpacenšas ledusskapī neievietot uz viena plaukta gatavus ēdienus, jēlu gaļu un zivis.

"Ja nejūtaties labi (it īpaši zarnu darbības traucējumu, vemšanas, vēdera sāpju gadījumā), nekādā gadījumā negatavojiet ēdienu ģimenei un ciemiņiem! Saslimšanas gadījumā nekavējoties vērsieties pie ārsta," – atgādināja patērētāju tiesību aizsardzības iestāde.

Ziņu lente
0