Lietavas padarīja Latviju par enerģētiski neatkarīgu valsti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No janvāra līdz novembrim Latvijas HES, TEC, koģenerācijas un vēja stacijas saražoja vairāk elektroenerģijas, nekā 2016. gadā kopumā.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Kas vienam ir traģēdija, tas citam — panākums. Lietavas, kuras šogad applūdināja Latviju vasarā un rudenī un joprojām turpinās, atnesušas lielus zaudējumus lauksaimniekiem un mežsaimniecības nozarei, taču pateicoties ūdens līmeņa kāpumam Latvijas upēs izdevies pilnībā apmierināt elektroenerģijas pieprasījumu, raksta Latvijas Avīze.

Kaut arī oficiālie dati par elektroenerģētikas uzņēmuma Augstsprieguma tīkls (AST) darbību tiks publicēti tikai janvāra vidū, jau šobrīd var prognozēt, ka hidroelektrostacijas, termoelektrocentrāles, koģenerācijas un vēja stacijas saražoja tik daudz elektroenerģijas, lai Latvija noslēgtu 2017. gadu kā enerģētiski neatkarīga valsts. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šī gada 11 mēnešos saražotās elektroenerģijas apjoms jau bija pārsniedzis visa pērnā gada apjomus.

Plūdi - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija piešķīra Latvijai kompensāciju par plūdiem

Taču, neskatoties uz to, ak kopumā Latvijai gada laikā izdevies saražot pat vairāk enerģijas, nekā patērē valsts, mēnešu rādītājos dati ir svārstīgi. Tā, piemēram, augustā Augstsprieguma tīkls ziņoja, ka vietējās elektroenerģijas ražošana Latvijā sedza tikai 69% no pieprasījuma. Trūkstošā apjoma imports tika īstenots no trešajām valstīm ar Lietuvas tirdzniecības biržas apgabala Nord Pool starpniecību. Taču, piemēram, novembrī vietējie avoti jau bija izstrādājuši vairāk enerģijas, nekā patērētājiem bija nepieciešams, — 113% no nepieciešamā apjoma.    

Ziņu lente
0