Vācijas ĀM vadītājs nespēj iztēloties Ukrainu un Turciju Eiropas Savienībā

© REUTERS/Michaela RehleVācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels
Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībai ir jāizstrādā noteikts sadarbības modelis ar Ukrainu un Turciju, taču tuvākajā laikā šīs valstis nekļūs par ES dalībvalstīm, uzskata Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Ukraina un Turcija netiks iekļautas Eiropas Savienības sastāvā, vismaz tuvākajā laikā, paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels avīzes Westdeutsche Allgemeine Zeitung intervijā.

"Nevaru iztēloties tuvākajos gados ne Turciju, ne Ukrainu kā Eiropas Savienības dalībvalstis," paziņoja Gabriels.

Tomēr viņš pauda viedokli, ka ES ir jāizstrādā noteikts sadarbības modelis ar Kijevu un Ankaru. Gabriels atzīmēja, ka, ja Brisele un Londona spēs panākt efektīvu vienošanos, kura regulēs attiecību kārtību starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju pēc Brexit, tad pēc šī paša modeļa, pēc viņa domām, varētu veidot sadarbību ar Turciju un Ukrainu.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Politika
Erdogans ieteicis Vācijas ārlietu ministram "zināt savu vietu"

Tāpat diplomāts neizslēdza iespēju, ka Vācija un Turcija var panākt "ciešāku muitas savienības formu", taču viņš piebilda, ka tas kļūs iespējams tikai pēc situācijas mainīšanās Turcijā.

Par to, ka Turcijai nav vietas ES, pēdējo gadu laikā runāja arī Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible un Bavārijas IeM vadītājs Joahims Hermans.

2015. gada decembrī Eirokomisija paziņoja, ka Ukraina izpildīja visus nosacījumus vīzu režīma liberalizācijai ar ES, un aprīlī uzstājās ar likumdošanas iniciatīvu par bezvīzu režīma ieviešanu Ukrainas pilsoņiem. Ukrainas pilsoņi, kuriem ir biometriskās pases, kopš šī gada 20. marta drīkst iebraukt ES uz 90 dienām 180 dienu periodā darījumu, tūrisma vai ģimenes braucieniem.

Šī gada septembrī Eirokomisijas priekšsēdētājs Žans-Klods Junkers paziņoja, ka no 2019. līdz 2024. gadam Eiropas Savienību sagaida paplašināšanās.    

Ziņu lente
0