"Aizliegtie Ziemassvētki": muzejs vāc padomju laiku eglīšu rotājumus

© Sputnik / Игорь Бойко / Pāriet pie mediju bankasEglītes rotājumi
Eglītes rotājumi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāji labprāt atsaucās uz Liepājas muzeja aicinājumu atnest padomju laiku eglīšu rotājumus, atklātnes un fotogrāfijas izstādei, kura pastāstīs par Ziemassvētku svinēšanu "padomju varas ēnā".

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Liepājas muzejs izsludināja eglīšu rotājumu vākšanu ekspozīcijas "Aizliegtie Ziemassvētki" izveidošanai, kura atvērsies 2018. gada decembrī; iedzīvotāji labprāt atsaucās uz aicinājumu, pastāstīja Latvijas Radio muzeja vēsturniece Anna Norvele.

Muzejs lūdz nest eglīšu rotājumus, atklātnes, fotogrāfijas un citus priekšmetus, kuri palīdzēs pastāstīt par Ziemassvētku svinēšanu "padomju varas ēnā".

Jaunā muzeja pētniece Anna Norvele pētīs "aizliegto Ziemassvētku" tēmu visa nākamā gada garumā un līdz decembrim sagatavos attiecīgu tematisko izstādi.

Maijvabole Ziemassvētkos

Norvele pastāstīja, ka no 20. decembra muzejam atnesti jau 75 ziemassvētku rotājumi, daži svečturi un pat divus Bengālijas uguns, kuras saglabājušas kopš astoņdesmitajiem gadiem.

Dziļūdens tradīcija: Kazaņā ezera dibenā uzstādīta egle - Sputnik Latvija
Video
Dziļūdens tradīcija: Kazaņā ezera dibenā uzstādīta egle

Muzeja darbiniekus patīkami pārsteidz apmeklētāju entuziasms un tas, ka tas viss ir saglabājies.

"No visām mantiņām, kas pagaidām ir atnestas, man visvairāk patīk stikla maijvabole, jo man šķiet ļoti amizanti, ka maijvabole izmantota arī kā Ziemassvētku rotājums," atzīmēja Anna Norvele.

"Tāpat man ļoti patīk dārzeņu formas rotājumi — burkāni, gurķi un tomāti, jo eglītē izskatās, it kā tie būtu mežā sakārti dzīvniekiem," piebilda viņa.

Egļu rotājumus varēs atnest dāvanā muzejam līdz 2018. gada oktobrim.

Ekspozīcijas atklāšana par Ziemassvētku svinēšanu padomju laikos paredzēta nākamā gada decembrī.

Ziņu lente
0