Latvija iztērēs septiņus miljonus eiro vides kontrolei

CC BY 2.5 / w:lv:user:Jānis U / Raznas ezersОзеро Разна (Rāznas) в Латгалии
Озеро Разна (Rāznas) в Латгалии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides monitoringa projektam no valsts budžeta tiks iztērēti vairāk nekā 800 tūkstoši eiro, vēl vairāk nekā sešus miljonus eiro sastādīs ES Kohēzijas fonda līdzekļi un privātais finansējums.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Latvija uzsāk vides stāvokļa monitoringa un kontroles uzlabošanas projektu, raksta vesti.lv. Projektu īsteno Latvijas Vides aizsardzības fonds. Tam tiks iztērēti 7,07 miljoni eiro. Daļu līdzekļu piešķirs ES Kohēzijas fonds.

Аист над полем - Sputnik Latvija
Latvijā var izzust stārķi

Projekta ietvaros tiks veikta trīs nacionālās nozīmes informācijas centru telpu modernizācija un aprīkošana – Botāniskajā dārzā, Latvijas Dabas muzejā un Rīgas zoodārzā. Turklāt plānots organizēt informatīvus un izglītojošus pasākumus, kuri būs saistīti ar vides aizsardzības jautājumiem — tiks apmācīti vismaz 15 000 cilvēku.

Tāpat projekta ietvaros tiks pilnveidotas ūdeņu, zemes un bioloģiskās daudzveidības monitoringa programmas, un uzlabota tehniskā bāze. Tādējādi tiks nodrošinātas ES direktīvām atbilstošas iekšējo un jūras ūdeņu stāvokļa, latvāņu izplatīšanās un putnu un sikspārņu migrācijas ceļu monitoringa programmas.

85% projekta finansējuma, jeb 5,9 miljonus eiro, veidos Kohēzijas fonda līdzekļi, 828,4 tūkstoši eiro – valsts budžeta līdzekļi, 296,2 tūkstoši eiro – privātais finansējums.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, no 2015. gada līdz 2017. gada vidum valstī tika uzsāktas sešas krimināllietas sakarā ar noziegumiem pret dabu. Procesi tika uzsākti sakarā ar diviem pantiem – par zemes, meža un ūdens piesārņošanu un par atmosfēras gaisa piesārņošanu.

Детская площадка у кепки ушакова скоро откроется - Sputnik Latvija
Vides aizsardzības ministrija: "Ušakova kepka" ir rīdziniekiem bīstama

Vienu no pēdējām krimināllietām policija uzsāka sakarā ar lielu ugunsgrēku, kurš notika atkritumu poligonā Slokā. Ugunsgrēku neizdevās nodzēst gandrīz trīs dienu laikā, tam tika piešķirta augstākā sarežģītības pakāpe A1. Latvijas Veselības aprūpes inspekcija paziņoja, ka gruntsūdeņi pēc ugunsgrēka tika piesārņoti, un nedrīkst dzert ūdeni no privātajām ūdens ieguves vietām netālu no izgāztuves, kur notika ugunsgrēks. Saskaņā ar ornitologu datiem, ugunsgrēka rezultātā cietuši meža putni, kuru ligzdas atradās blakus izgāztuvei.

Saskaņā ar pētījuma datiem 75% valsts iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas daba ir pasaules mēroga lepnums.

Ziņu lente
0